În lume există 80 de soiuri de cafea, însă numai 4 dintre acestea sunt cultivate pentru consum: Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype.
Consumul de cafea a fost și încă mai este un subiect controversat din prisma efectelor acesteia asupra organismului uman, iar anual, pe mapamond, se consumă peste 500 de miliarde de cești de cafea, dintre care 146 miliarde doar în SUA, echivalentul a 400 milioane cești /zi.
Potrivit Mediafax, consumul de cafea îmbunătățește memoria vizuală, acesta fiind rezultatul unui studiu realizat la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, care au ajuns la concluzia că substanța activă din cafea, numită cofeină, îi ajută pe cei care consumă această băutură să memoreze mai bine imaginile cel puțin de pe o zi pe alta. Studiul respectiv a fost publicat în revista științifică Nature Neuroscience.
Profesorul Michael Yassa, împreună cu echipa pe care o coordona, a cerut unui număr de 73 de voluntari să privească anumite imagini înfățișând diverse obiecte. Pentru a vedea care sunt efectele cafelei asupra memoriei vizuale, voluntarii a fost împărțit în două grupuri, grupul cu subiecții care vor fi testați și grupul de control. După aceea, primul grup a primit 200 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a două cești de cafea, iar ceilalți au experimentat ceea ce în știință se cheamă placebo, adică au primit și ei același lucru ca și primul grup însă fără cofeină.
A doua etapă a experimentului s-a desfășurat în următoarea zi când celor două grupuri li s-a cerut să privească o altă serie de imagini unele fiind identice cu cele prezentate în ziua precedentă, alte fiind noi sau asemănătoare cu cele prezentate cu o zi în urmă. Rezultatul a fost că ambele grupuri de voluntari au reușit să separe imaginile noi de cele vechi, însă cei care au primit cofeină au putut sesiza mai ușor diferențele dintre imaginile asemănătoare.
În cazul separării imaginilor asemănătoare, creierul are de realizat o sarcină mai dificilă, aceasta fiind numită de oamenii de știință „separarea modelului”. Din câte se pare rezultatele studiului spun că tocmai acest proces este îmbunătățit de consumul de cofeină.
Pe lângă acest nou efect, cofeina este văzută ca și o substanță protectoare împotriva declinului cognitiv cauzat de unele maladii precum Alzheimer, iar un alt studiu desfășurat de Institutul Național de Cancer din Statele Unite ale Americii, publicat în 2012, afirmă faptul că persoanele între 50 și 71 de ani care consumau în medie 3 cești de cafea pe zi, normală sau decofeinizată, aveau un risc mai scăzut pentru decesul produs de bolile cardiovasculare și respiratorii, atacuri cerebrale, diabet și infecții.
Consumul moderat de cafea poate ajuta memoria, dar îi poate ajuta pe oameni să se ferească și de alte boli care apar o dată cu înaintarea în vârstă.