logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ce preferați: un șef bărbat sau femeie?

De-a lungul vieții profesionale, cu siguranță ați avut atât șefi bărbați, cât și șefi femei. Ce părere v-ați format despre ei? Care vi s-au părut mai potriviți pentru o funcție de conducere? Aflați din materialul următor ce spun psihologii despre un bun manager și ce arată studiile realizate în rândul angajaților.

În ultimii ani, femeile muncesc cot la cot cu bărbații, au funcții cheie în toate domeniile de activitate, astfel că pentru nimeni nu mai este ceva neobișnuit să aibă ca șef o femeie. Întrebarea care ne vine în minte mereu, și este întotdeauna actuală, este următoarea: cine este mai bun ca lider, un bărbat sau o femeie? Părerile sunt împărțite, s-au realizat studii pe această temă, dar nu s-a ajuns la un răspuns clar, care să stabilească cine este mai bun ca șef.

Dacă aveți opțiunea să alegeți, optați pentru cine vă convine, dacă nu, încercați să comunicați cu șeful pentru a găsi acea portiță care să vă permită o bună înțelegere la locul de muncă.

Femeile preferă șefii bărbați

Studiile efectuate în ultimii ani arată că femeile preferă să fie conduse la locul de muncă de un bărbat. Același rezultat a fost relevat și de un studiu realizat anul trecut în regiunea Nord-Vest a României. Când sunt întrebate de ce preferă un lider masculin, femeile chestionate în cadrul studiilor au răspunsuri standard: bărbații știu să rezolve mai bine situațiile conflictuale, sunt mai buni pentru a convinge un client și sunt capabili să ia decizii mai bune. Asistăm de fapt la niște stereotipuri sociale, provenite din familie sau din societate.

Cercetările realizate atât în țară, cât și în străinătate arată că și bărbații preferă să aibă un șef bărbat. Motivele invocate sunt similare cu cele ale femeilor care preferă un lider bărbat. Un studiu realizat în rândul a peste 2.000 de angajați (atât femei cât și bărbați), în SUA, spune că 41% dintre aceștia preferă un șef bărbat.

Profilul unui bun manager

Dincolo de stereotipurile potrivit cărora bărbații gestionează mai bine o situație, că femeile iau decizii pe baza emoțiilor, că bărbații sunt mai calmi, iar femeile sunt isterice, trebuie luat în calcul faptul că oricine poate fi un bun manager, indiferent de sex.

Psihologii afirmă că un lider bun trebuie să fie înzestrat cu câteva calități: capacitate excelentă de organizare, sociabilitate, obiectivitate, capacitate de a lua rapid decizii, rapiditate în gândire și imaginație pentru rezolvarea unor situații.

Tu ce preferi: un șef bărbat sau femeie?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *