Mâncatul sănătos recapătă teren în alimentația noastră, în defavoarea fast food-ului și al mâncării procesate. Totuși, o alimentație sănătoasă necesită un grad de implicare mai mare din partea ta și e important să știi să iei câteva măsuri atunci când vine vorba despre alimentația ta. Dacă ai hotărât să începi să mănânci mai sănătos, iată câteva metode prin care să controlezi alimentele pe care le consumi.
Numărul ingredientelor e mai important decât cel al caloriilor
Principala problemă când vine vorba de alimentația sănătoasă e faptul că oamenii nu sunt atenți la ingredientele alimentelor pe care le consumă. Pe de altă parte, mulți sunt îngrijorați de numărul caloriilor pe care le consumă. Recomandarea specialiștilor este să se pună accentul pe numărul și calitatea ingredientelor înainte de numărul caloriilor. Asta pentru că același număr de calorii arată diferit în diferite alimente. Mai mult, cu cât mâncarea pe care o consumi are mai puține ingrediente în componență, cu atât e mai compatibilă.
Mănâncă echilibrat la fiecare masă
E important să știi ce introduci în corpul tău. Totodată, e important să îi oferi corpului tău proporții relativ egale de nutrienți, pentru ca acesta să poată funcționa la capacitate maximă. Mai exact, alege ingredientele meselor tale astfel încât să consumi proteine, carbohidrați și grăsimi (bune) la fiecare masă. Grăsimile bune se referă la cele găsite în nuci, ulei de măsline sau avocado.
Alege ingrediente (cât mai) neprocesate
Teoretic vorbind, dacă nu poți să crești un ingredient, e mai bine să nu-l mănânci. Practic, asta se referă la a opta pentru alimentele cât mai puțin rafinate, care au trecut prin cât mai puține procese (sau niciunul). Spre exemplu, cerealele integrale sunt mai bune decât cele rafinate. În aceeași idee, legumele și condimentele naturale folosite în gătit sunt mai bune decât cele deshidratate și făcute pulbere (exemplu concret: usturoiul crud mărunțit în mâncare în defavoarea usturoiului granulat, găsit la plic în comerț).
Redu consumul de zahăr
Zahărul este un produs extrem de rafinat. Acesta trece printr-o serie de procese înainte de a ajunge în mâncarea pe care o consumi, astfel că e mai bine să îl eviți pe cât posibil. Dacă bei cafea și ceai, încearcă să le consumi fără zahăr (sau cu miere în loc de zahăr), iar dacă mâncarea pe care o cumperi conține zahăr printre ingrediente, asigură-te măcar că e într-o cantitate cât mai mică. Pentru a știi cantitatea fiecărui ingredient, urmărește plasamentul acestuia pe listă, pentru că în listele de ingrediente, acestea sunt așezate în ordinea cantității, de la mare la mic.
Urmând acești pași simpli, vei putea controla mai bine tipul de alimente pe care le consumi, astfel încât să devii mai sănătos și mai conștiincios când vine vorba de alegerile pe care le faci.