De multe ori ai renunțat înainte să faci un anumit lucru de frică că nu îți va ieși bine. Când asta se întâmplă, de fapt, îți pui piedici care să te facă să evoluezi, să devii ceva mai bun în ceea ce faci. Atunci când îți e frică să nu fii respins, acționezi diferit față de cum ai acționa în mod normal, iar asta influențează modul în care ești perceput. Iată câteva sfaturi care să te ajute să scapi de frica de a fi respins.
Lucrează cu tine
Este foarte important să îți dai seama care este părerea ta despre tine și să lucrezi să o îmbunătățești. Tu ești singura persoană pe care te poți baza în orice moment, așa că e bine să ai o relație bună cu eul interior. Încearcă să îți dai seama că atunci când alții nu își dau seama de valoarea ta, nu înseamnă că valoarea ta scade. Încearcă să îți ții capul sus când alții încearcă să te doboare și să le arăți că îți pasă mai mult de ce crezi tu despre tine decât ce cred ei.
Concentrează-te pe ce vrei să fii
Un lucru care induce frica de respingere este sentimentul că nu vrei să fii perceput într-un anumit fel. Ai un interviu pentru un job, dar nu vrei să fii perceput ca fiind nepregătit. Urmează să îți viziteze cineva casa pentru prima dată și nu vrei să fii perceput ca dezordonat. Te plângi de ceea ce NU vrei să fii perceput, însă ignori ceea ce vrei să arăți altora. De câte ori simți asta, încearcă să îți răspunzi întrebării „Ce vreau?” într-un mod pozitiv. De exemplu, înainte să te duci la un interviu pentru un nou job, răspunde întrebării în modul următor: „Vreau să fiu perceput ca o persoană încrezătoare și capabilă să facă jobul!” Astfel, vei începe să schimbi gândirea negativă cu cea pozitivă și să scapi de frică.
Evită să derulezi povestea înainte să se întâmple
Atunci când îți imaginezi cum se va derula toată povestea înainte ca ea să se întâmple, îți creezi niște preconcepții care te pot împiedica să iei anumite acțiuni. Dacă lucrurile nu merg așa cum ți-ai imaginat, sau mai rău, dacă lucrurile merg exact cum ți-ai imaginat (în mod negativ), devii stresat, neliniștit și înfricat de rezultatul întâmplării. În schimb, dacă nu ai nicio așteptare pusă de dinainte, vei putea să te bucuri mai bine de moment, fără să îți faci griji de diferitele variante posibile ale rezultatului.
Nu te mai gândi la cel mai rău caz
Câteodată, mintea noastră caută soluții și pentru problemele pe care nu le întâmpinăm încă. În loc să te gândești cum să rezolvi cel mai rău caz al problemei pe care o ai în față, gândește-te să rezolvi cazul care e real. Astfel vei trăi ancorat în prezent și nu într-un scenariu imaginat.
Concentrează-ți atenția spre tine deci, nu pe ceea ce cred alții despre tine și începe să rezolvi problemele pe care le ai în față, nu pe cele care încă nu au apărut. Astfel vei învăța, cu timpul, să treci peste frica de a fi respins și să trăiești viața din plin.
Citește și Ia deciziile bune în 7 pași