logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Învață-ți copilul să își controleze furia

De câte ori vezi pe stradă părinți rușinați de criza de isterie făcută de copilul lor în public? Sau poate ești și tu un astfel de părinte care asistă neputincios la o criză de furie și/sau frustrare din partea copilului tău. Se întâmplă de câte ori copilul tău nu obține ceea ce-și dorește și se manifestă urlând, aruncându-se pe jos sau lovindu-te. Aceste mici accese de furie ale copilului tău trebuie controlate încă de la o vârstă fragedă, pentru ca el să nu devină agresiv (verbal sau fizic) când va deveni adult.

Impune reguli de agresivitate

Stabilește alături de partenerul tău care sunt regulile pe care le impuneți copiilor când aceștia manifestă furie. Dacă acceptați ca micuțul vostru să se închidă în cameră pentru a se calma, sau dacă i se permite să ridice vocea. De obicei, ce e acceptat și ce nu diferă de la familie la familie, însă asigură-te că știe să se manifeste în așa fel încât să-i respecte pe cei din jur.

Fii exemplul de care copilul tău are nevoie

Copii sunt predispuși să copieze comportamentul părinților, așa că dacă ai o scăpare în fața micuțului tău, explică-i ce s-a întâmplat și discută, împreună cu el, ce ar fi trebuit să faci în loc să îți pierzi cumpătul. Ajută-l să facă mai ușor deosebiri între exemple pozitive și negative. Vezi cum să îți faci copilul să citească?

Arată-i că există consecințe

Dacă nu este îngrădit, un copil va avea un comportament haotic, autoritar și va crede că e dreptul lui să facă tot ceea ce-și dorește, indiferent cât de corect sau periculos ar fi asta. Atunci când copilul tău are un exces de furie și acționează pe acesta, învață-l să-și asume responsabilitatea pentru faptele sale. Astfel, pe lângă asumarea faptelor, învață că există consecințe pentru fiecare faptă și că e mai bine să nu repete comportamentul.

Este normal pentru copii să aibă mici scăpări și să experimenteze momente de furie. Sunt mici și au întotdeauna oameni mari lângă ei care le spun ce să facă sau îi opresc când vor să facă ceva. Este foarte important ca cei mici să învețe din comportamentele respective și să le îndrepte. Totodată este important ca părinții să fie atenți la comportamentul celor mici. De multe ori, agresivitatea iese la suprafață din sentimente de tristețe sau frustrare. Ai grijă să depistezi la timp și să îndrepți astfel de comportamente pentru ca mai târziu să nu fie afectat de ele.

Citește și Cum să îți faci copilul să citească

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *