Search
Generic filters
Exact matches only

Optimism sau realism?

optimism_

De cele mai multe ori, optimismul este o trăsătură pe care o căutăm în oamenii pe care alegem să îi menținem aproape. Dar asta înseamnă oare să îi îndepărtăm pe cei realiști? În propria persoană ce e bine să avem? O doză mare de realism sau de optimism? Hai să dezbatem mai jos!

Optimism

O persoană optimistă tinde să vadă întotdeauna partea plină a paharului. Ea va crede că ceea ce i se întâmplă e un lucru bun, că va avea o experiență plăcută, de multe ori chiar și în cazul în care este evident că nu este așa.

Atunci când ești optimist, accepți și memorezi doar lucrurile bune care ți se întâmplă. Îți asumi faptele atunci când e de bine, dar dai vina pe altul sau pe destin atunci când nu ies așa cum ți-ai dori. Mai mult, te gândești la eșec ca la un caz izolat, peste care încerci să treci cât de repede posibil.

Realism

O persoană realistă vede lucrurile așa cum sunt. Nu înclină balanța în a vedea o experiență mai plăcută decât este, dar nici mai puțin plăcută, cum ar face un pesimist. Ea va accepta evenimentele bune și evenimentele rele din viața ei, neinfluențate de optimism sau pesimism.

Pe de altă parte, câteodată este mai bine să nu ai în vedere toate datele ecuației și să te bucuri de pozitivitate și energie bună. Astfel de situații includ interviurile sau prima întâlnire cu un potențial partener de viață. În astfel de cazuri ar fi mult prea stresant să menții în balanță și lucrurile bune și cele rele, așa că, concentrează-te pe ce ai mai bun de oferit.

Este important să menționez că fiecare parte are câte un beneficiu. Optimismul ne ajută să ne asumăm răspunderea, realismul ne spune și când trebuie să acceptăm un rău. Așadar, o combinație perfectă între cele două este optimistul realist. Fiind o astfel de persoană, poți să te bucuri de reușite și să înveți să îți accepți eșecurile așa cum sunt, ba chiar să înveți din ele. O doză de optimism în realitate este sănătoasă, dar ca orice alt lucru folosit în exces, face mai mult rău decât bine. Alege să echilibrezi optimismul asumându-ți și eșecurile sau problemele apărute în timp.

Citește și Ești introvertit sau extrovertit?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

One Response

  1. Buna ziua,
    Voiam sa va intreb care e diferenta intre optimism si amagire intrucat incercam sa fim optimisti realisti insa lucrurile nu ies cum ai sperat si ramai dezamagit sau vezi ca ai fost inselat de anumite persoane carora le-ai atribuit incredere, ai investit in asta.
    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *