Situația actuală a fost un factor decisiv care a contribuit la schimbări în viața fiecăruia, indiferent că vorbim de partea personală sau profesională. Cu toate acestea, au existat multe schimbări la nivel profesional atât pentru angajați cât și pentru angajatori. Dacă unii și-au pierdut jobul, sau au fost nevoiți să-ți închidă porțile companiei, pentru alți a reprezentat un nou început, profitând de timpul rămas liber pentru a face schimbări.
Partea negativă a constat în reducerea timpilor de muncă ale angajaților, șomaj tehnic sau chiar închiderea companiilor, iar multe persoane rămânând fără un loc de muncă. Cele mai afectate domenii au fost din sectorul HoReCa și transport, unde numărul clienților a scăzut considerabil sau a ajuns chiar la zero. Cât timp angajatorii au putut opta pentru șomaj tehnic, au luat măsurile necesare astfel încât să nu renunțe întru totul la angajați, însă nu peste tot situația a fost precum și-au dorit.
Cu toate acestea, pandemia a adus și părți favorabile, printre care cea mai vizibilă a fost digitalizare multor procese. În plus, o bună parte dintre angajați au putut să-și „mute biroul” acasă, fiind productivi chiar și din confortul casei. Work from home nu a făcut altceva decât să încurajeze oamenii să se adapteze la schimbări, să iasă din zona de confort și în același timp să fie mai organizați. Cu toții știm că munca de acasă nu este foarte ușor de gestionat dacă nu îți stabilești un program exact în care lucrezi, separându-ți astfel viața profesională de cea personală. Dacă nu stabilești încă de la început unele limite, ajungi să lucrezi încontinuu, iar astfel poate apărea efectul de burnout.
Însă, principalele elemente care au contribuit la schimbări profesionale au fost efectele negative ale pandemiei, astfel mulți angajați au dorit să se reprofileze. Cu siguranță o astfel de mișcare era plănuită de ceva timp însă nu găseau neapărat forța necesară să facă pasul acesta sau le era comod actualul job, chiar dacă avea mai multe minusuri decât plusuri. Astfel că, pandemia și efectele sale i-au „împins de la spate” să își pregătească CV-ul pentru un nou job.
Pentru a vedea situația din prezent, am identificat așa numitele „joburile ale viitorului” unde este nevoie continuă de forță de muncă, indiferent de perioada prin care trecem.
- Medicină și sănătate publică: chiar și perioada actuală ne-a demonstrat faptul că este nevoie continuă de acele persoane pe care noi le numim „salvatori”, oameni care au grijă de noi.
- Domeniul digital și mediul online: datorită digitalizării, majoritatea activităților s-au mutat în online și este nevoie continuă de persoane care cunosc domeniul digital și au skillurile necesare pentru a lucra în mediul online.
- IT și tehnologia informațiilor: în domeniul IT a existat mereu o cerere la nivelul forței de muncă, acest lucru rămânând valabil și odată cu trecerea timpului, indiferent de perioadă.
- Branding și marketing: având în vedere faptul că business-urile s-au mutat în online, este nevoie de diferențiatori pentru fiecare, ca să se adreseze exact clienților la care vor să ajungă.
- Arhitectură și inginerie: dezvoltarea orașelor aduce după sine și noi construcții pentru locuințe sau chiar și spații de birouri, astfel se va construi constant.
Chiar dacă perioada prin care trecem ne determină să facem schimbări, e important să luăm întotdeauna hotărârea cea mai bună. Să cântărim fiecare decizie și să facem pasul următor când suntem convinși că este exact ceea ce avem nevoie. Alege-ți locul de muncă de pe Jooble.