logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Soluții pentru a rezolva conflictele cu colegii la locul de muncă

Colegii de la locul de muncă sunt exact ca familia: nu îi putem alege, de aceea trebuie să învăţăm cum să convieţuim pentru a crea o atmosferă calmă şi productivă. Este important ca în birou să existe o atmosferă relaxantă, fără ranchiună între colegi, în caz contrar toată lumea ar avea de pierdut.

Nu se poate munci la capacitate maximă în situaţii tensionate, de aceea trebuie să evităm conflictele la locul de muncă sau cel puţin să le minimalizăm pe cât posibil. Este imposibil să nu apară niciun conflict între colegi, astfel că trebuie să fim pregătiţi şi să ştim ce avem de făcut atunci când suntem puşi într-o astfel de situaţie.

Nu răspunde provocărilor când ești nervos

Prima regulă, pe care ne-o recomandă psihologii, este să nu răspundem unei provocări atunci când suntem nervoşi. Pentru a ne calma aceștia ne recomandă să numărăm până la 10. Este cea mai simplă metodă de a ne linişti. Apoi, pe un ton calm, cu argumente, oferim răspunsul la problema care a generat conflictul.

Întotdeauna, pentru a înţelege mai bine situaţia, este bine să ne punem în situaţia colegului nemulţumit. Doar aşa vom reuşi să privim problema din mai multe unghiuri.

Conflictele pot duce la prietenii

Niciodată nu trebuie să luăm personal un conflict la locul de muncă. Dacă situaţia este discutată cu argumente şi cu calm s-ar putea ajunge la situaţii avantajoase, chiar la dezvoltarea unor prietenii. Doar prin comunicare, fiecare dintre noi vom afla ce am greşit şi îl vom înţelege mai bine pe colegul de birou.

Odată ce o situaţie conflictuală a fost încheiată nu o mai readuce în discuţie peste câteva ore doar pentru că ai uitat să spui ceva la momentul potrivit.

Psihologii ne sfătuiesc că în zilele proaste este mai bine să păstrăm tăcerea, altfel există riscul să generăm noi o situaţie tensionată care să capete dimensiuni uriaşe din cauza stării proaste în care suntem.

Cum evităm conflictele?

De regulă, fiecare angajat are propriile atribuţii la locul de muncă. Pentru a nu se ajunge la discuţii neplăcute, toată lumea trebuie să îşi cunoască atribuţiile şi să le respecte. Dacă apar probleme, din nou, comunicarea este cheia.

Bârfele sunt o sursă de conflicte, tocmai din acest motiv trebuie să eviţi să intri în grupurile pasionaților de bârfirea colegilor.

Voi cum gestionați conflictele cu colegii la locul de muncă?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.