Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Tradiția încondeierii ouălor de Paște

Se spune că după răstignirea sa, Iisus a fost vizitat de către Fecioara Maria și Maria Magdalena. Cele două femei ar fi adus cu ele un coș de ouă proaspete, pe care l-au așezat la picioarele Mântuitorului. Sângele care curgea din rănile sale ar fi colorat acele ouă în roșu. Credința creștină consideră că așa a luat naștere tradiția ouălor de Paște.

Acesta este un obiceistrăvechi al creștinilor, care se practică nu doar în România, ci și în Europa centrală și de est. Ouăle vopsite arată sosirea anotimpului primăverii și reînvierea naturii. În țara noastră, ele simbolizează regenerarea și purificarea, precum și protecția animalelor din gospodărie.

Deși legenda pe care am prezentat-o mai sus spune că ouăle ar trebui să fie roșii, simbolizând sângele lui Iisus, astăzi se practică,  în mai multe regiuni ale României, încondeierea ouălor în diverse culori. Fiecare dintre acestea însă reprezintă ceva anume, după cum urmează:

Alb – puritate

Albastru – cerul și apa

Negrul –fertilitate

Galben – soarele și aurul

Verde – prospețime

Liniile care se mai întâlnesc pictate pe unele ouă reprezintă de cele mai multe ori eternitatea.

Atunci când vorbim despre încondeiere, trebuie spus că există mai multe tehnici care pot fi folosite. Deși mai diferă unele de altele, aceste tehnici folosesc în preponderență aceiași pași bine definiți: ouăle se spală și se curăță foarte bine, după care se pun la fiert culcate în apa vasului, urmând ca mai apoi să fie introduse în baia de vopsea.

Pe lângă cele încondeiate, mai există și ouă închistrite. Diferența dintre cele două practici constă în faptul că la ouăle închistrite se păstrează culoarea de fond (albă), iar pe suprafața lor se imprimă diverse desene. Pentru a realiza ouă închistrite se folosește ceară de albine topită, dar și scufundarea repetată a acestora în băi de vopsea de diferite culori.

Există chiar și o unealtă care se folosește anume pentru închistrirea ouălor de Paște. Aceasta se numește chisită și este un mic bețișor din lemn ce are la unul din capete o pâlnie minusculă din alamă prin care este trecut un fir de păr de porc. Cu ajutorul său, pasionații, fie ei amatori sau profesioniști, pot realiza desene mai frumoase și mai precise.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Picture of Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *