Sarea în mâncare este esențială, pentru că aceasta poate îmbunătăți aromele preparatelor. Pe lângă asta, corpul nostru are nevoie de sodiu și iod pentru a supraviețui. Și totuși, suntem avertizați că excesul de sare nu este sănătos. Ca să nu existe confuzie între câtă sare ar trebui să mănânci pentru ca aceasta să fie sănătoasă și câtă să eviți ca să nu faci exces, am hotărât să descoperim care sunt elementele sării și ce anume ne face rău în cantități mari. La final, am descoperit care este consumul optim de sare pentru a obține beneficiile acesteia.
Valoarea nutritivă a sării
Sarea de masă este utilizată în bucătărie încă din cele mai vechi timpuri. De altfel, cele mai timpurii dovezi istorice ale utilizării sării alimentare s-au găsit pe teritoriul României de azi. Importanța sării pentru organism este vitală, dat fiind faptul că gustul sărat este unul dintre principalele feluri în care percepem aroma alimentelor. Din punct de vedere nutritiv, sarea clasică, aduce un aport semnificativ de sodiu. Acesta este necesar organismului datorită faptului că acesta ajută rinichii la extragerea lichidului în exces din celule, fiind un electrolit. Totodată, acest element este esențial pentru buna funcționare a mușchilor și nervilor. Însă, prea mult sodiu poate cauza retenție de lichid și hipertensiune arterială.
Sarea iodată
Pe lângă elementele naturale, sarea de masă este, de cele mai multă ori, îmbunătățită cu iod, pentru că acesta este un micronutrient esențial în dieta oamenilor. Deficiența de iod este legată de hipotiroidism și mărirea glandei tiroide, iar în cazul copiilor, o astfel de carență poate cauza retard mintal. Desigur, iodul în cantități prea mari poate afecta, în egală măsură, glanda tiroidă.
Doze recomandate de sare
Toată lumea știe că prea multă sare nu face bine, iar în urma acestui articol ai aflat și de ce acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, cunoști ce înseamnă mai exact prea multă sare? Doza maximă recomandată diferă în funcție de vârstă, după cum urmează:
- Copiilor cu vârste între 1 și 3 ani le este recomandat să consume aproximativ 2 g de sare pe zi. Această cantitate conține 0.8 grame de sodiu.
- Copiilor cu vârste între 4 și 6 ani le este recomandat să consume aproximativ 3g de sare pe zi. Această cantitate conține în 1.2 grame de sodiu.
- Copiilor cu vârste între 7 și 10 ani le este recomandat să consume aproximativ 5g de sare pe zi. Această cantitate conține 2 grame de sodiu.
- Copiilor cu vârsta peste 11 ani și adulților le este recomandat să consume aproximativ 6g de sare pe zi. Această cantitate este regăsită în 2.4 grame de sodiu.
Tu câtă sare consumi zilnic?