logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cea mai veche rețetă de omletă

Cea mai veche carte de rețete existentă datează din Imperiul Roman în secolul 1, când împărat era Tiberius. Cartea este redactată în limba latină și singurele limbi în care a fost tradusă sunt italiana și germana. Această carte, numită „De re coquinaria”, conține cea mai veche rețetă de omletă cunoscută. Din fericire însă, am învățat limba latină în școală, suficient cât să traduc această rețetă pentru cititorii Bună Dimineața.

Rețeta se numea Ovae spongia ex lactis, care în traducere ar fi ouă burete cu lapte. În mod evident asta se referă la textura omletei, așa cum o știm, pufoasă. Rețeta sună cam așa:

„Ova quattuor, lactis heminam, olei unciam in se dissolvis, ita ut unum corpus facias. in patellam subtilem adicies olei modicum, facies ut bulliat, et adicies impensam quam parasti. una parte cum fuerit coctum, in disco vertes, melle perfundis, piper adspargis et inferes.”

Și-acum hai să vedem mai exact ce zice bucătarul să facem:

Ouăle sunt patru, un pahar plin cu lapte și în el se dizolvă o uncie (a 12-a parte dintr-un întreg) de ulei și se amestecă până devine o masă unitară. Într-o tigaie subțire se adaugă puțin ulei, se face să fiarbă (se încinge) și se adaugă cheltuielile pregătite. Când o parte e coaptă, se răstoarnă în farfurie, se împătură și se presară miere, piper și se servește.

Sună foarte asemănător cu ceea ce facem azi ca omletă, nu? Haide, știu că ești curioasă și că te duci să încerci omleta cu miere, la fel cum o să fac și eu!

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *