Un mic dejun sănătos, bogat în nutienți, ajută organismul să funcționeze într-un ritm normal și ne oferă energia de care avem nevoie întreaga zi. De aceea, prima masă a zilei trebuie să conțină numeroase substanțe nutritive. Una dintre aceste substanțe sunt proteinele.
Ce sunt proteinele?
Proteinele sunt substanțe organice formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi, care sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii, potrivit Wikipedia.
Acestea se regăsesc de obicei în produsele alimentare, de unde sunt preluate de organismul uman. Potrivit site-ului de specialitate Ce se întâmplă doctore, proteinele au rol în constituirea structurilor de susținere a organismului, precum membrana care înconjoară celulele, trama osoasă, colagenul și ajută la formarea unor mecanisme fiziologice importante, cum sunt hormonii, anticorpii sau enzimele.
Printre cele mai cunoscute produse alimentare care sunt bogate în proteine se numără: peștele, carnea albă, carnea de vită, ouăle, produsele lactate, fasolea, soia și fructele cu coajă lemnoasă (nuci, migdale, fistic, caju, alune).
Beneficiile consumului de proteine de micul dejun
Potrivit nutriționiștilor, pe termen lung, proteinele ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor și scade riscul de rupere a acestora, datorită absorbției de calciu, de către organism. Însă, consumate în cantități foarte mari, acestea pot împiedica acumularea de calciu, ceea ce duce la slăbirea oaselor și chiar la osteoporoză.
De asemenea, proteinele ajută la construcția și menținerea sănătoasă a masei musculare, despre care se știe că se atrofiază în timp, atât datorită lipsei exercițiilor fizice, cât și a unui nivel scăzut de proteine din organism.
Un alt beneficiu al consumului de alimente bogate în proteine, la micul dejun, este acela că oferă senzația de sațietate, pentru mai mult timp, pe parcursul zilei și astfel nu vom simți nevoia să mâncăm mai mult sau mai des înainte de prânz.
Consumul de proteine la micul dejun te ajută și să fi mai energic întreaga zi, prin faptul că contribuie la eliminarea treptată a carbohidraților în corp și astfel țin sub control foamea pentru o perioadă mai mare de timp. Se spune că, pentru a te simți 100% energizat, ai nevoie ca 20% din micul dejun să fie compus din proteine.
În plus, potrivit unui studiu realizat, în urmă cu câțiva ani, de un grup de cercetători de la Universitatea din Missouri, SUA și preluat de revista Descoperă, un consum moderat de proteine te ajută să slăbești. Studiul acestora s-a concentrat asupra a 20 de fete adolescente cu probleme de supraponderabilitate, care aveau obiceiul de a sări peste micul-dejun. Acestea au urmat, timp de 6 zile, unul dintre cele trei regimuri impuse de cercetători: un mic dejun bogat în proteine, un mic dejun slab în proteine, având ca aliment principal cerealele și sărirea peste micul dejun.
Rezultatele cercetării au arătat că fetele care au consumat un mic-dejun format din cereale se simțeau mai sătule decât cele mâncaseră mai multe proteine, dar cantitatea mai mare de proteine a dus la o reducere a nivelurilor de hormon grelină, cel care are rolul de stimula foamea. De asemenea, nivelul de hormon PYY a crescut, acesta fiind cel care promovează sațietatea. În schimb, fete care au sărit peste micul dejun s-au simțit mai înfometate, pe tot parcursul zilei, comparativ cu cele care al servit prima masă a zilei.