Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Gogoși simple și pufoase

Câteodată, ai nevoie de un mic dejun care să îți împace poftele și nu neapărat factorii nutritivi. Atâta timp cât nu abuzezi de astfel de momente, poți savura și gogoși la micul dejun, alături de cafea. Dacă ai o astfel de zi, îți propun să încerci această rețetă simplă de gogoși. Fă asta mai cu seamă dacă în preajma ta sunt și copii. Cei mici iubesc acest preparat delicios.

Ingrediente:

500 g făină
25 g drojdie
2 linguri de zahăr
3 ouă întregi
coajă rasă de lămâie sau portocală
250 ml smântână

Mod de preparare:

Într-un vas cu pereți înalți, pune cele trei ouă și folosește-te de un tel pentru a le amesteca puțin. Adaugă apoi zahărul și drojdia, pe care o sfarmi puțin cu mâna. Tot atunci, adaugă și smântâna și coaja de lămâie sau portocală. Nu în ultimul rând, presară făina, în timp ce o încorporezi. Acum este momentul să te murdărești puțin pe mâini, așa că apucă-te să frămânți aluatul, până ajungi la unul moale și elastic. Când acest lucru s-a întâmplat, acoperă vasul cu folie de plastic sau un prosop de bucătărie curat și lasă-l să dospească timp de o oră.

După ce timpul de dospit a expirat, iar aluatul și-a dublat dimensiunea, te poți apuca efectiv de lucru. Presară,abundent, suprafața pe care vei lucra (masa) cu făină și folosește-te de un sucitor pentru a întinde aluatul și pentru a-l distribui cât mai egal. Pentru a forma gogoșile, tot ce trebuie să faci este să decupezi cu gura unui pahar sau cu o formă de fursecuri, din aluat. Dacă vrei să adaugi umplutură acestora, poți adăuga o lingură de gem sau cremă de ciocolată în mijlocul unei gogoși deja decupate, apoi să o acoperi cu o altă gogoașă, umezindu-i marginile cu apă pentru a le lipi deolaltă.

Așază fiecare gogoașă (indiferent dacă are umplutură sau nu) pe o tava unsă cu ulei și permite-le să mai dospească încă o oră.

Pentru a le coace, pune ulei, din belșug, la încins într-o cratiță cu pereți mai înalți. Când acesta este fierbinte, poți începe să prăjești gogoșile, una câte una (sau, dacă îți permite spațiul din cratiță, în seturi de 3-4). Când acestea capătă o culoare roșiatică pe fiecare parte, scoate-le din ulei și așază-le pe un prosop de hârtie ca să se scurgă de uleiul în exces. La final, presară-le cu zahăr pudră.

Este de preferat să servești gogoșile calde, atunci când acestea sunt proaspăt făcute, însă ele pot fi consumate la fel de bine și reci.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *