Generic filters

5 metode de a elimina stresul de la locul de munca

Stresul de la locul de muncă este unul din cei mai importanţi factori de stres în rândul oamenilor. Deşi muncim ca să putem trăi mulţi oameni simt că trăiesc doar ca să muncească. Pleci de acasă pe întuneric şi deseori, mai ales iarna, te întorci acasă pe întuneric. Petreci 8-9-10 ore la muncă şi încă 2 pe drum dus-întors + pregătirile de plecare, mai adăugăm şi orele în care dormim şi timpul liber e atât de scurt şi de limitat la necesităţile proprii (spălat, călcat, mâncat etc) încât cu greu mai găsim timp pentru a ne bucura de viaţă, de familie, hobby-uri şi plăceri personale. Petrecem foarte mult timp la servici aşa că e de datoria noastră să ne creeam un mediu cât mai plăcut şi confortabil. Mai jos puteţi citi cele cinci moduri de a reduce stresul la locul de muncă.

Analizează factorii de stres de la locul de muncă
Urmăreşte o săptămâna la servici şi notează de fiecare dată când te simţi extrem de stresată. Poate din cauza clienţilor, a furnizorilor, a partenerilor, a colegilor de muncă, din cauza şefului, a termenelor, a întârzierilor, a banilor, etc! Sunt foarte multe motive să te enervezi şi stresezi la servici şi e cazul să te pui faţă în faţă cu ele. O dată avându-le în faţă ştiţi cum să acţionaţi data viitoare pentru a nu vă mai stresa la fel de mult! E important să consitientizam problema!

Factorii de stres intermediar

De multe ori nu locul de muncă este neapărat problema ci legătura dintre job şi viaţa personală. De exempu soţul care e gelos pe şef sau pe colegi aşa că mereu va ceartă dacă va machiaţi sau luaţi tocuri, poate un coleg insistent care va creează suspiciuni în relaţie, poate delegaţiile dese care va mănâncă tot timpul sau pauza de masă în care simţiţi că efectiv  e pierdere de timp! Uneori poate fi ora de plecare sau de sosire, grija pentru copil, lipsa unui loc de parcare etc! Luaţi din nou notiţe şi începeţi schimbările pentru o viaţă mai liniştită!

Vorbeşte cu şeful tău
O dată ce aţi determinat factorii de stres de la locul de muncă, faceţi o întâlnire cu şeful pentru a vedea ce se poate face pentru a rearanja sarcinile de lucru, orarul, eliminaţi responsabilităţile foarte stresante, cereţi sfaturi, discutaţi anumite probleme. Nu presupuneţi că nu se poate face nimic, uneori tot ce trebuie să faceţi e să întrebaţi ‚Aveţi timp să discutăm o secundă”?

Încercaţi să găsiţi un echilibru între viaţa privată şi job! Ştiu că e greu dar faptul că fugiţi mereu de colo colo şi aveţi foarte multe sarcini şi responsabilităţi va termină psihic şi asta nu e bine. Încercaţi să potriviţi cumva activităţile cu copii, cu soţul, cu familia, în aşa fel încât să aveţi zilnic măcar 1 ora doar pentru d-voastră! Apoi puteţi face cumva să nu pierdeţi timpul degeaba (de exemplu dacă faceţi naveta nimic nu va opreşte să vedeţi un film, o comedie romantică pe tabletă sau să citiţi o carte pe kindle). Cereţi să lucraţi de la domiciliu dacă slujba voastră va permite şi e pe proiecte ce nu necesită prezenţa non-stop. Astfel veţi fi mai productive fiindcă colegii, clienţii, partenerii nu o să va întrerupă mereu.

În final cred că cel mai important e să luaţi măsuri! Să nu mai spuneţi –DE LUNI- ci să începeţi de mâine să faceţi schimbări de decor, de program, de ordine şi conduită, vorbiţi cu şeful şi eliminaţi cât puteţi stresul de la locul de muncă! Asta o să va aducă fericire pe termen lung!

Cover - Sursă foto: freepik.com
Picture of Alicee

Alicee

Alicee este o călătoare pasionată de scris. Fiecare oraș nou pe care îl vizitează, o ajută să descopere noi oameni, de la care învață cât mai multe lucruri interesante. Iar vouă vă împărtășește trucurile și sfaturile pe care le-a descoperit de-a lungul anilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *