logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Efecte pozitive ale jocurilor video asupra copiilor

Există deja adânc înrădăcinată în preconcepția noastră faptul că prezența jocurilor video în viața copiilor este dăunătoare și ar trebui interzisă cu strictețe. Se crede că acestea afectează dezvoltarea mentală a celor mici și crează reale probleme sociale. Însă poate că lucrurile nu stau tocmai așa, informează bzi.ro, care citează rezultatele unui grup de cercetători ce au studiat efectele jocurilor video asupra copiilor.

Conform acestora, totul depinde de durata pe care copiii o petrec în fața calculatorului. Rezultatele lor confirmă faptul că cei care petrec cel mult o oră pe zi jucând jocuri video sunt mai fericiți, mai puțin agitați și mai sociabili decât copiii ai căror părinți le interzic cu desăvârșire aceste activități.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au făcut acest studiu pe un eșantion de 5000 de copii cu vârste diferite, obținând diverse rezultate interesante.

Efectele negative încep să se vadă la copiii care petrec mai mult de trei ore în fiecare zi jucând jocuri video. Acestora le lipsesc abilitățile de relaționare socială în grupul de prieteni și în societate în general. Cu toate acestea însă, problemele cele mai mari care cauzează tulburări comportamentale vin din alte surse: mediul familial, relațiile proaste cu ceilalți copii de la școală, nivelul de trai etc.

Despre copiii care petrec între 1-3 ore la calculator în fiecare zi, cercetătorii de la Oxford susțin că efectele sunt oarecum egale și se anihilează reciproc. Adică nu se observă nicio îmbunătățire și nicio înrăutățire majoră.

Efectele pozitive însă își fac apariția în viața și comportamentul celor care se joacă mai puțin de o oră zilnic. Subiecții studiați au prezentat mai puține probleme emoționale, relații mai bune cu prietenii și colegii și un nivel de hiperactivitate mai mic decât al celor din jur.

Concluzia: jocurile video nu ar trebui interzise complet din viața copiilor noștri, dacă este să credem acest studiu citat de bzi.ro.

Vezi care sunt jocurile video premiate la BAFTA 2014.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *