Subiectul hainelor la bărbați este mult prea vast pentru a putea fi acoperit în întregime într-un singur articol. De aceea, astăzi vom discuta pe scurt despre ținuta de birou, ținuta casual și despre ”copilul” acestora, ținuta business casual.
Ținută office
În prezent, sunt foarte des întâlnite slujbele de birou în companii care cer de la angajații lor o prezență vestimentară ireproșabilă. Acest cod de îmbrăcăminte, pe care îl știm cu toții, spune multe despre respectul de sine, dar și despre stima pe care o acorzi colegilor de la birou. Ținuta office emană profesionalism și eficiență, lucruri pe care cu greu ai putea să le pretinzi îmbrăcat în blugi și tricou, în timp ce toți colegii tăi sunt la costum și cravată.
Regulide bază privind ținuta de birou:
- Începând de jos, încălțămintea trebuie să fie închisă (fără sandale), astfel încât nicio parte apiciorului să nu fie expusă. Adidașii, bascheții sau tenișii sunt excluși.
- La nivelul pantalonilor, ar trebui să lipsească blugii, iar pantalonii scurți sau bermudele să nu fie aduși în discuție decât în concediu.
- Cămășile recomandate sunt cele albe sau albastre, din bumbac, pentru că se potrivesc în orice situație. Cravatele sunt de asemenea importante.
- Accesoriile nu trebuie să fie prea multe. Se recomandă ceas, ac de cravată, butoni și verighetă (dacă este cazul).
Ținută casual
Bărbații care nu sunt constrânși de cerințele vestimentare riguroase la locul de muncă, care preferă mersul pe jos și sportul, care frecventează discoteci sau cluburi de noapte, se orientează spre o ținută mai relaxată decât cea de la birou.
Legat de această ținută, regulile sunt destul de inutile, considerând faptul că fiecare are stilul propriu, la care își adaptează ținuta casual în funcție de nevoi, gust și buget. De cele mai multe ori, piesele care alcătuiesc această ținută sunt jeanșii, pantalonii chinos, jachetele tricotate, tricourile, vestele, pantofii sport, puloverele etc.
Ținuta business casual
Pentru situațiile în care avem job de birou, dar politica vestimentară a companiei nu este foarte strictă, există opțiunea unei combinații între ținutele de mai sus, care are grijă să nu arătăm ca veniți de pe stradă, chiar dacă nu suntem îmbrăcați la costum.
Această ținută, cunoscută și sub denumirea de smart casual, poate oferi un look personalizat, prin combinarea unor articole de îmbrăcăminte cu gust și imaginație. Acest stil, care a început să crească prin anii 90, oferă posibilitatea de a te îmbrăca mai puțin formal, dar în același timp nu taie din credibilitatea pe care o ai în fața clienților, colegilor sau partenerilor de afaceri.
Câteva dintre elementele vestimentare care pot fi combinate în această ținută sunt următoarele: costume versatile, care pot fi purtate fără cravată; cămăși cu mânecă lungă; cravate subțiri; tricouri cu guler tip polo; pantaloni eleganți de culoare neutră; pantofi și curea din piele etc. Vezi care sunt regulile de purtare a cămășii și află mai multe despre încălțămintea pentru bărbați.
Exemple de combinații exacte sunt următoarele:
- Pantaloni kaki, tricou polo, pantofi și curea de piele
- Pantaloni kaki, cămaşă elegantă cu mânecă lungă, pantofi și curea din piele
- Pantaloni eleganţi, cămaşă cu mânecă lungă, pantofi și curea de piele