Bărbații au în jur de 50.000 de fire de păr care sunt constituite în ceea ce numim noi „barbă”. Aceste fire cresc zilnic cu 0,04 milimetri și sunt de obicei înțepătoare mai ales după două-trei zile de la ultimul bărbierit.
Mulți dintre noi suntem obligați să ne bărbierim zilnic, fie că ne place, fie că nu, iar cea mai mare problemă sunt iritațiile. Încă nu s-a inventat bărbieritul perfect, dar putem îmbunătăți calitatea bărbieritului urmând numai câteva sfaturi și trucuri simple.
Primul pas pentru un bărbierit facil este pregătirea bărbii și a pielii. Recomandat ar fi ca bărbieritul să se efectueze imediat după duș deoarece atunci porii sunt deschiși, iar barba este înmuiată de abur ceea ce o face mai puțin rezistentă la lama de ras. În cazul în care acest lucru nu este posibil se poate apela la un prosop îmbibat cu apă caldă, chiar fierbinte dacă se poate, timp de un minut sau o altă variantă ar fi ca barba să fie spălată cu apă caldă timp de două-trei minute. Niciodată nu trebuie să vă bărbieriți cu apă rece sau fără a umezi pielea.
Un lucru despre care mulți dintre noi poate nu avem cunoștințe este uleiul pentru pregătirea bărbieritului (pre-shave oil) indicat mai ales pentru cei care au barbă deasă și o piele sensibilă. Acesta va proteja pielea și va face ca lama să alunece mult mai ușor.
O altă variantă la care poți apela dacă vrei să îți pregătești tenul pentru ras este aplicarea unui gel pe bază de glicerină sau a unei creme hidratante care ar trebui întinsă în sensul invers al creșterii firelor de păr astfel că acestea se vor tăia mult mai ușor.
După aplicarea uleiului care precede bărbieritul sau a gelului pe bază de glicerină se trece la următorul pas și anume aplicarea gelului, săpunului de bărbierit, a cremei sau a spumei de ras. Pentru o răspândire uniformă pe toată suprafața pielii care urmează să fie rasă este recomandat să folosești acel pămătuf pe care poate l-ai văzut la tatăl sau la bunicul tău sigur. Acesta trebui întâi trecut prin apă caldă, iar abia apoi se poate folosi pentru a întinde spuma de ras. Pămătuful cel mai bun este acela realizat din păr de bursuc, însă face față cu brio și cel confecționat din păr de mistreț. Întinderea spumei de ras cu palmele ar trebui să fie ultima soluție la care apelezi deoarece consistența și omogenitatea nu va fi aceeași peste tot ceea ce poate produce iritații în anumite locuri.
Alegerea spumei, cremei sau gelului de ras nu este foarte importantă pentru că până la urmă scopul este același, să facă să alunece lama mai bine pe piele și acest scop este îndeplinit de tot ceea ce există la momentul actual pe piață. Marketingul este ceea ce le deosebește în principal, iar cele care nu fac reclamă agresivă au un preț mai mic decât mărcile pe care le vedem zilnic la televizor, pe panouri publicitare sau în reclame online. Spuma de ras trebuie ținută pe față aproximativ un minut înainte de a începe procedura propriu-zisă de bărbierire pentru a ne asigura că și-a făcut efectul.
Bărbieritul trebuie realizat într-o anumită ordine și într-un anumit sens. Cea mai bună ordine pentru un bărbierit eficient este următoarea: părțile laterale ale feței inclusiv obrajii, mustața și apoi zona gâtului. Lama trebuie să taie ușor deoarece o lamă uzată va cauza multe tăieturi și iritații. Sensul mișcării lamei trebuie să coincidă cu sensul creșterii firelor de păr astfel că majoritatea bărbaților ar trebui să se bărbierească de sus în jos pe față și de jos în sus în zona gâtului. În cazul în care nu știi exact în ce direcție crește barba ta, poți aștepta câteva zile deoarece atunci când firul de păr este mai mare se poate observa mult mai ușor acest lucru.
De asemenea, îngrijirea pielii după bărbierit este importantă pentru că acesta este momentul în care este foarte vulnerabilă. Imediat după ce ați terminat operațiunea este recomandat să vă spălați cu apă caldă și imediat să repetați procedura cu apă cât mai rece pentru a închide porii și a tonifia pielea. După ce am terminat cu apa, se ia un prosop uscat și se tamponează ușor pielea fără a freca în nicio direcție pentru că în caz contrar iritațiile vor apărea.
Se poate folosi apoi un ulei făcut din arborele de ceai sau ați putea opta pentru propolis, ambele soluții fiind naturale și foarte bune antiseptice ajutând la vindecarea rapidă a iritațiilor.
Ultimul pas este aplicarea aftershave-ului sau balsamului după ras. Afterhave-ul purifică însă nu hidratează pielea, iar în cazul în care aveți pielea sensibilă acesta nu trebuie să conțină alcool. În schimb balsamul după ras hidratează pielea, însă durează mai mult până este absorbit de piele, ceea ce va face ca pielea dumneavoastră să aibă un aspect lucios și uleios astfel că praful din aer va rămâne pe piele foarte ușor.
Alte sfaturi pe scurt
1) Nu te bărbieri seara înainte de culcare deoarece te poți irita prin frecarea pielii sensibile după bărbierit de pernă.
2) Nu folosiți articole vestimentare care se pot freca de barbă precum pulovere pe gât, fulare, eșarfe sau chiar și cămăși încheiate la guler.
3) Evitați lamele uzate, clătiți cât mai des aparatul de bărbierit, iar înainte de utilizare treceți-l pe sub un jet de apă caldă.
4) În cazul în care utilizați pămătuf, acesta trebuie clătit bine cu apă curată după fiecare bărbierit, iar apoi trebuie eliminat excesul de apă, iar ca suport trebuie folosit unul în care îl puteți așeza cu firele în jos. Un pămătuf bine îngijit poate fi folosit aproximativ 10 ani.