logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cartea viitorului te ajută să simți emoțiile personajelor

Inovațiile în tehnologie pătrund în toate domeniile. Dacă suntem deja obișnuiți cu cititul de pe e-book-uri sau alte dispozitive electronice, ultima invenție care vine să revoluționeze experiența cititorului este legată direct de cărțile în format fizic. așa cum le cunoaștem din copilărie.

Denumit Sensory Fiction, acest proiect își propune să ducă cititul obișnuit la un nou nivel, unde empatia umană pe care scriitorul dorește să o transmită prin cuvintele sale să poată fi fizic simțită de cititorii săi.

Noua invenție a fost creată de cercetătorii de la Laboratorul de Media al MIT, o universitate de top din Statele Unite ale Americii și constă într-o carte acoperită cu senzori și conectată la un dispozitiv de tipul unei veste pe care îl îmbraci pur și simplu. Acest dispozitiv imită și trasmite emoțiile trăite de personaje pe măsură ce povestea se dezvăluie.

Spre exemplu, dacă protagonistul poveștii este supărat, luminile de pe coperta cărții, o sută la număr, se aprind și formează o ambianță care să reflecteze starea sufletească a acestuia. Dacă eroul este speriat, există în interiorul vestei niște săculeți presurizați care se strâng pe corp, oferind senzația de frică. Dacă  ceea ce personajul simte este emoție, există niște vibrații care influențează ritmul de bătaie al inimii, pentru a o face să  bată mai repede. Sau dacă spre exemplu personajul experimentează rușinea, dispozitivul de încălzire al vestei schimbă temperatura corpului.

Chiar dacă poate unii dintre noi consideră că tehnologia ruinează plăcerea cititului, acest gen de cărți fac parte din inevitabila evoluție a experiențelor pe care cu toții le avem în fața unei cărți bune. Cu siguranță merită măcar o încercare din partea noastră.

Evoluția tehnologiei este un lucru cât se poate de normal, de aceea nu ar trebui luată nicidecum ca pe un lucru rău. Cu siguranță cărțile obișnuite nu vor dispărea niciodată, în principal pentru că există foarte mulți oameni care preferă vechea metodă de citit. Dar să nu ne opunem nici tehnologiei, care urmărește doar să apropie cât mai mult cititorul de povestea care se dezvăluie în fața ochilor săi.

Un alt avantaj al tehnologiei este acela că datorită ei, este posibil ca tot mai mulți oameni să își îndrepte atenția către citit în viitor, ori nimic din ceea ce face ca numărul cititorilor de cărți să crească nu poate fi un lucru rău, nu-i așa?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.