logo
Generic filters
Exact matches only

Cea mai puțin dezvoltată regiune teritorială din Europa se află în România

Biroul European de statistică, citat de hotnews.ro, oferă informații conform cărora regiunea de Nord-Est a României este cea mai săracă din Uniunea Europeană ca produs brut pe locuitor, în funcție de puterea de cumpărare. Această regiune include județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Această regiune de dezvoltare a țării noastre se află la egalitate cu regiunea bulgară Severozapaden, cu un PIB pe locuitor ca putere de cumpărare de 7.200 de euro pe an. Această sumă înseamnă doar 29% din media europeană, situată la 25.100 de euro pe an.

Singura regiune românească care depășește media europeană, având un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 30.700 de euro/an, este regiunea București-Ilfov. Totodată, aceasta este mai bogată decât orice regiune a unor țări precum Portugalia, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovenia sau Bulgaria, informează hotnews.ro.

În România, a doua regiune de dezvoltare este Regiunea Vest, cu județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, cu un PIB de 13.500 de euro/an, o cifră care reprezintă 54% din media Uniunii Europene.

Media României, în total, are un PIB de 12.200 de euro/an, adică 49% din media europeană, fiind așadar a doua cea mai săracă țară din UE, după Bulgaria, care are toate regiunile sub media europeană.

Regiunea Inner London, din Marea Britanie, este cea mai bogată din UE, având un produs intern brut pe locuitor ca putere de cumpărare de 80.400 de euro pe an, ceea ce reprezintă 321% din media UE. Marea Britanie are un PIB pe car de locuitor de 26.400 de euro/an, adică 105% din media UE, potrivit sursei citate de hotnews.ro.

Suedia este singura țară din Uniunea Europeană care are toate regiunile peste media UE. Astfel, la nivelul țării, Suedia areun PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 31.400 de euro/an, adică 125% din media UE. Cea mai dezvoltată regiune suedeză este Stockholm, având un PIB de 43.300 de euro/an, ceea ce reprezintă 173% din media UE.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *