logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Clujul, gazda primului campionat de tras sfoara din țară

Primul mini-campionat de tras sfoara din România a avut loc luni, 25 mai 2015, în Cluj-Napoca. Opt echipe au fost „iniţiate” în trasul sforii, concurs sportiv ce datează, conform istoricilor, încă din epoca medievală.

Competiţia face parte din primul „Campionat de Tug of War” (Lupta cu Odgonul) sau „trasul de sfoară” cum mai este cunoscut acest sport în popor, ţinut cu ocazia Zilelor Clujului.

Deși regulamentul concursului este simplu: fiecare echipă era pusă să stea pe aceeaşi parte a sforii, iar atunci când reuşeşte să-i tragă pe adversari mai mult de patru metri în direcţia sa este declarată învingătoare, pentru a câștiga acest concurs este nevoie de forţă, sincronizare şi o strategie cât mai bine gândită.

Bancheri, baschetbalişti de performanţă şi medici şi-au măsurat forţele. Mihai Silvăşan tocmai şi-a încheiat cariera de baschetbalist profesionist, însă competiţia i-a rămas în sânge. „E un sport de echipă. Nu contează cine e mai puternic. Dacă nu trag toți în același timp și să fie un timing foarte bun nu ai şanse să câştigi. E ca la canotaj de exemplu. E greu și îmi pare bine că am experimentat acest fel de competiție, spune Mihai Silvăşan.

„Trasul sforii” are o istorie bogată, care ajunge până în primele secole ale mileniului trecut. Vikingii, asiaticii, dar şi indienii nord-americani îl practicau pentru a-şi demonstra forţa, dar şi pentru a media conflicte.

„Acest sport era practicat cu intensitate de vikingi și era o probă de bărbăţie. Există o legendă cu un rege al Danemarcei care lupta singur cu opt adversari şi îi învingea. În spaţiul românesc, acest sport a fost practicat mai mult de comunităţile germane din Transilvania”, spune istoricul Tudor Sălăgean.

În prezent există şi o federaţie internaţională, iar, după aproape 100 de ani de pauză, „Trasul sforii” ar putea redeveni sport olimpic. Până atunci, el este practicat ca hobby.

Trebuie să respecţi reguli, dar este foarte uşor să fie practicat în scop recreaţional. Poate fi utilizat foarte bine în team building-uri. Dacă pui oameni să tragă de frânghie vei avea rezultatul imediat”, spune Dariusz Bajkowski, reprezentant Tug of War Federation.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *