logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cozonacii tradiționali românești, la mare căutare în străinătate

Cozonacii tradiționali românești sunt la mare căutare în străinătate. Patiserii români spun că aproximativ 10% din producția totală (care este estimată la aproximativ 7,5 milioane de cozonaci) este pregătită pentru export, în perioada Sărbătorilor Pascale.

„Se menține și anul acesta ritmul de producție și consum ca și în 2015. Ieșim în această perioadă cu aproximativ 7 — 7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile și de toate gramajele, astfel încât orice persoană să își poată permite să cumpere în această perioadă. Prețurile sunt neschimbate față de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu și ajung până la 40 — 50 de lei pe kilogram, în funcție de gramaj și umplutură”, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta a spus că nu doar românii apreciază cozonacul tradițional, ci și străinii, pentru că mai bine de 750.000 de cozonaci ajung în această perioadă în afara țării.

„Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producție merge în afară și nu doar în zonele unde sunt comunități de români, respectiv Italia sau Spania, ci și în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA”, a precizat Popescu.

Un alt produs tradițional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieșind pe piața nu doar cu tradiționala pască cu brânză și stafide, ci și cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale.

„Facem mai multe produse și mai diverse decât anul trecut, nu doar pasca tradițională cu brânză și stafide, ci și pască cu cremă de ciocolată sau de portocale. Avem o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiționali realizați pe rețete consacrate, dar acestea nu pot face față consumului. Însă, tot ce aducem pe piață sunt produse care respectă procesul tehnologic și rețeta de fabricație, fie că sunt făcuți tradițional, fie industrial, în așa fel încât să oferim produse foarte bune populației”, a explicat șeful Rompan.

Potrivit sursei citate, la ora actuală există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este în continuare foarte mare.

În ceea ce privește importurile de astfel de produse, patiserii români afirmă că nu se tem de concurența cozonacilor din afară, deoarece acestea reprezintă doar 5% din consum.
„Importurile nu ne fac concurență sunt doar la nivel de protocol. Eu consider că mai mult de 80% dintre români vor cozonaci românești pentru că preferă gustul și aroma produselor tradiționale”, a adăugat Popescu.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *