logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum ar arăta Pământul fără mări și oceane?

Fundul mărilor și oceanelor este mult mai divers decât știam noi până acum. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma realizării primei hărți digitale a fundului mărilor și oceanelor, care prezintă o imagine detaliată a acestora şi a modului în care ele au fost afectate de schimbările climatice petrecute de-a lungul timpului.

Aceasta este prima hartă digitală a fundului mărilor și oceanelor, realizată cu ajutorul unor aparate de ultimă generație ce au surprins în detaliu aceste suprafețe.

Înainte de realizarea ei, a existat însă o altă hartă a fundului oceanelor, realizată manual în anii 1970, ce cuprindea întregul glob Pământesc care era împărțit pe cinci culori ce reprezentau sedimentele de pe fundul oceanelor, însă această hartă se baza doar pe presupuneri.

prima hartă a marilor si ocenelor

Prima mapă a fundului oceanelor prezenta doar suprafețe aproximative ale acestora care se presupunea că erau lipsite de vegetație și că erau acoperite cu un singur strat de sedimente”, a afirmat geofizicianul Dietmar Muller de la secția de geoștiințe din cadrul Universității din Sidney.

13 tipuri de sedimente, descoperite pe fundul oceanelor

Noua hartă digitală a fundului oceanelor, realizată în anul 2015, folosește de asemenea culori însă nu 5, ci 13 culori diferite. Aceste culori acoperă diferite tipuri de sedimente care au fost descoperite pe fundul oceanelor și mărilor. Astfel, galbenul reprezintă nisipul, roșu a fost utilizat pentru a reda rocile vulcanice, iar rozul acoperă zonele cu scoici și corali, dar lista poate continua.

harta digitala mari si oceane

Noua hartă scoate în evidență complexitatea ecologică și geologică ce poate fi găsită pe fundul oceanelor, despre a căror existență nu am avut nici o idee până acum”, a mai afirmat profesorul Dietmar Muller

Harta a fost realizată cu ajutorul a 15.000 de probe puse la dispozițiile de navele de cercetare şi centralizate de cercetătorii de la Universitatea din Sydney. Studiul a fost condus de Adriana Dutkiewicz, cercetător în cadrul universității australiene.

Una dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii este că o mare parte a fundului oceanelor şi mărilor este alcătuită dintr-un „mozaic complex de rămășițe de microfosile” şi nu de argilă, cum se credea.

Fundul oceanelor este un cimitir constituit în mare parte din rămășitele unor creaturi marine microscopice numite fitoplancton, care se dezvoltă în apele calde de la suprafață”, a explicat coordonatorul studiului, Adriana Dutkiewicz.

Cercetătoarea susține că pentru a înțelege mai bine felul în care sunt afectate oceanele de schimbările climatice, este important să studiem „arhiva geologică” a acestora.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *