logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Enceladus, unul din sateliții lui Saturn, ar putea adăposti un ocean global

Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn, nu este doar un bloc de gheață așa cum au considerat până acum oamenii de știință. Recent, în interiorul său a fost descoperit un ocean uriaș, cel mai probabil de apă.

La polul sud al „Lunii” lui Saturn au fost identificate gheizere gigantice de vapori de apă, iar datele gravitaționale indică faptul că acesta adăpostește cel mai probabil un ocean lichid imediat sub suprafața sa.

Până acum oamenii de știință nu au fost siguri de existența acestui ocean și de cât de mare ar putea fi el. Recent însă, sonda Cassini a agenției americane NASA a oferit răspunsul: Enceladus are în interiorul său o suprafață gigantică de ocean, care înconjoară partea centrală a satelitului.

Pe baza datelor colectate de sonda Cassini, NASA a descoperit că Enceladus oscilează ușor, înregistrând variații ale vitezei orbitale, comportament ce poate fi explicat doar prin existența unui ocean global care permite alunecarea crustei înghețate de la suprafața acestui satelit. Dacă satelitul planetei Saturn ar fi complet solid în interior, acesta nu ar trebui să oscileze în modul în care o face acum.

enceladus-global-ocean

Acesta a fost o problemă grea, care a necesitat ani de observații și de calcule ce au inclus informații din mai multe domenii, dar acum suntem siguri că am găsit răspunsul corect”, a declarat Peter Thomas, unul dintre membrii echipei de imagistică a sondei Cassini și autorul principal al unui articol pe această temă, publicat în revista științifică de astronomie „Icarus”.

Există însă și alte întrebări la care oamenii de știință trebuie să răspundă, printre care se află și cea legată de căldura relativă a acestui ocean. Este posibil ca forțele mareice exercitate de Saturn să încălzească acest satelit mai mult decât se credea.

Mai multe informații despre satelitul Enceladus vor fi obținute abia după data de 28 octombrie, când sonda Cassini va trece la o distanță de doar 50 de kilometri de suprafața acestei luni.

Enceladus, unul dintre sateliții planetei Saturn, este considerat a fi unul dintre corpurile cerești de top din sistemul nostru solar pe care se cercetează posibilitatea de a susține forme de viață, iar noile descoperiri făcute de sonda Cassini întăresc această ipoteză.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *