logo
Search
Generic filters
Exact matches only

A fost descoperit procesul prin care se formează amintirile

Un grup de cercetători, format din oameni de știință britanici și americani, au descoperit procesul neuronal care face posibilă amintirea evenimentelor care au loc în fiecare zi.

Descoperirea a fost făcută de către neurologi Matias J. Ison, Itzhak Fried și Rodrigo Quian Quiroga în cadrul unui studiu care a implicat 14 persoane cu epilepsie severă. Acestea au avut implantați electrozi pentru a identifica locația în care a apărut convulsia în creierul lor. De asemenea, dispozitivele au permis cercetătorilor să indice neuronii individuali care codifică amintiri.

Neurologii au declarat că studiul a arătat că neuronii individuali dintr-o regiune numită lobul temporal medial joacă un rol central în formarea rapidă a acestor amintiri.

Subiecților le-au fost prezentate circa 100 de fotografii cu celebrități, inclusiv Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods, Clint Eastwood, Jennifer Aniston și Josh Brolin fiind incluse și imagini cu Turnul Eiffel, Turnul din Pisa și Casa Albă.

Cercetătorii au identificat neuroni individuali care au reacționat la o anumită persoană, cum ar fi, de exemplu fotbalistul Brolin, dar nu și în ceea ce privește un loc, cum ar fi Turnul Eiffel, și au creat imagini compuse dintre o persoană și un loc.

Subiecților le-au fost prezentate apoi imaginile compuse iar cercetătorii au urmărit activitatea neuronilor individuali pe măsură ce pacienții procesau noile asociații între oameni și locuri. Neuronul individual care anterior a răspuns la vederea imaginii lui Brolin a început să răspundă și la vederea imaginea cu Turnul Eiffel.

„Acest studiu a mers în inima codului neuronal care stă la baza unuia dintre aspectele fundamentale ale cunoașterii umane, numită formarea asociațiilor”, a spus neurochirurgul Itzhak Fried de la Ronald Reagan UCLA Medical Center și de la Geffen School of Medicine din cadrul University of California, Los Angeles. „Descoperirea uimitoare a fost că acest cod de bază este atât de explicit la nivelul neuronilor individuali din creierul uman”, a adăugat Fried, subliniind că cercetătorii au putut înregistra activitatea unei „singure celule dintr-o multitudine de miliarde de neuroni din creier”.

Neurologul Rodrigo Quian Quiroga de la Centre for Systems Neuroscience de la Universitatea din Leicester, din Marea Britanie, a declarat la rândul său că rezultatele ar putea fi importante pentru ajutarea persoanelor cu boli neurologice cum este maladia Alzheimer. „Pentru a înțelege și trata astfel de patologii este întotdeauna bine să înțelegem modul în care lucrează procesul de formare și codificare a noilor amintiri într-un creier normal pentru ca apoi să încercăm să înțelegem ce merge greșit în cazul patologic și cum îl putem potențial trata”, a spus Quiroga.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Neuron.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *