logo
Search
Generic filters
Exact matches only

A fost realizată o hartă a rezervelor de apă dulce de pe Pământ

O hartă cu izvoarele subterane de apă dulce de pe Pământ a fost realizată de oamenii de știință americani.

Harta, împreună cu un studiu despre resursele de apă dulce de pe Pământ, au fost realizate de specialiștii Asociației Naționale de Studiere a Apelor Subterane (National Ground Water Association – NGWA) din SUA și au fost publicate în revista științifică Nature Geoscience.

Cum se formează izvoarele de apă dulce?

Harta oferă o reprezentare vizuală a resurselor de apă subterane ale Pământului şi estimează că în interiorul planetei noastre sunt stocate aproximativ 23 de milioane de kilometri cubi de apă, se arată în studiul realizat de cercetătorii americani.

Izvoarele subterane reprezintă a doua cea mai mare sursă de apă dulce a planetei. Prima sursă de apă de pe Pământ provine din topirea gheţarilor. Apele subterane sunt colectate din precipitaţii, care se infiltrează în subteran în acvifere şi rezervoarele din pământ”, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (Environmental Protection Agency – EPA) din SUA.

Potrivit EPA, „izvoarele subterane sunt importante pentru securitatea energetică şi alimentară, sănătatea umană şi păstrarea ecosistemelor sănătoase, dar reprezintă, de asemenea şi o resursă care este în pericol de suprasolicitare şi poluare din cauza factorilor umani”.

Izvoare vechi vs. izvoare noi

Potrivit studiului, apele subterane proaspete şi cele mai vechi sunt fundamental diferite prin modul în care interacționează cu restul circuitului apei din natură şi al climei.

Cercetătorii au constatat că „din cele 23 de milioane de kilometri cubi de apă din scoarțele continentale, doar 540.000 kilometri cubi reprezintă o rezervă tânără şi proaspătă”, apreciind această situație ca fiind îngrijorătoare.

Harta arată că cele mai vechi izvoare subterane cu apă dulce (de peste 100 de ani) fac în continuare parte din ciclul activ de apă, consumată la nivel mondial, ceea ce ar însemna că acestea au încă capacitatea de a se regenera, în urma ploilor sau a topirii zăpezilor.

Totuși, din cauza faptului că schimbările climatice au afectat volumul de precipitații sau de topire a zăpezii, în anumite zone ale planetei noastre, unele rezerve subterane de apă necesită mai mult timp să regenereze, comparativ cu anii trecuți. Activitățile umană fac, de asemenea, dificilă regenerarea rapidă a vechilor izvoare subterane de apă dulce, iar poluarea este o altă cauză care face ca o parte din apa din aceste acvifere subterane să devină imposibil de utilizat”, potrivit studiului realizat de specialiștii Asociației Naționale de Studiere a Apelor Subterane din SUA.

În ceea ce privește apele subterane cele mai proaspete, acestea se găsesc în regiunile tropicale şi muntoase. Unele dintre cele mai mari rezervoare pot fi găsite în bazinul Amazonului, Republica Congo, Indonezia, Munţii Stâncoşi din America Centrală şi de Nord şi Anzii Cordilieri din America de Sud. În contrast, potrivit hărţii, regiunile aride, cum ar fi deşertul Sahara, au cea mai mică rezervă de apă subterană proaspăt stocată.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *