Search
Generic filters
Exact matches only

Google ar putea revoluționa modul de prelevare a sângelui

Dezvoltarea din ce în ce mai rapidă a tehnologiilor are influențe puternice și în domeniul medical. La începutul lunii decembrie, a acestui an, compania americană Google a brevetat o nouă tehnologie pentru prelevarea și analiza de sânge.

Dacă până acum prelevarea unor cantități mici de sânge se făcea cu ajutorul seringilor sau a aparatelor de măsurat glicemia, iar apoi acestea erau analizate în laboratoare speciale, în viitorul apropiat sângele ar putea fi colectat și analizat cu ajutorul unui ceas inteligent.

Google a înregistrat un patent pe care plănuiește să îl folosească pentru a elabora un nou tip de smartwatch, capabil să colecteze sânge, fără să utilizeze ace, şi să facă o analiză a acestuia.

Astfel, „viitorul ceas inteligent ar putea colecta sânge chiar de la încheietura mâinii sau printr-un dispozitiv portabil. Acesta ar fi capabil să colecteze un strop de sânge prin intermediul unei „microparticule”, propagate prin gaz, la viteză mare. Odată colectat, sângele ar fi aspirat printr-un tub cu presiune negativă”, se arată în documentele în care este descris proiectul.

ceas google

Prin urmare, procesul propus de Google pentru colectarea sângelui ar fi mai rapid decât cel clasic şi ar împiedica sângele să păteze pielea.

De asemenea, Google a sugerat că noul dispozitiv ar putea înlocui aparatele de testare a nivelului de glucoză, pe care îl folosesc bolnavii de diabet.

O asemenea aplicație ar putea fi utilizată pentru a colecta o cantitate mică de sânge, care ar fi necesară, de exemplu, pentru un test al nivelului de glucoză”, se mai precizează  în documentul citat.

În prezent, ceasurile inteligente monitorizează pulsul, nivelul de stres şi nivelul de efort făcut în timpul unui program de exerciții fizice.

Ceasul inteligent capabil să facă o analiză de sânge nu ar fi primul dispozitiv elaborat de Google care să îndeplinească funcții în domeniul sănătății. Divizia de Științe ale Vieții a Google a făcut un parteneriat cu Dexcom în vederea dezvoltării unor sisteme de monitorizare a glucozei din sânge (pentru diabetici). Sistemele de monitorizare vor avea dimensiunea unui bandaj (plasture). De asemenea, compania lucrează și la lentile de contact smart, prin care bolnavii de diabet își pot monitoriza permanent nivelul de glucoză din sânge.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial 9% din populație suferă de diabet și aproximativ 1.5 milioane de oamenii din toată lumea au murit de această boală doar în 2012.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *