logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Începe Festivalul AMURAL, dedicat artelor vizuale contemporane

În primul weekend din luna septembrie, mai exact în perioada 4-6 septembrie, în Brașov va avea loc Festivalul AMURAL, primul festival din România dedicat artelor vizuale contemporane.

Timp de trei zile, Festivalul AMURAL va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Evenimentul unic în România face parte din programul oficial al candidaturii Brașovului la titlul de Capitală Culturală a Europei.

În cadrul ediției din acest an, organizatorii festivalului lansează Manifestul AMURAL, o declarație de intenție cu privire la viitorul artei contemporane și relația oamenilor cu creația artistică.

Peste 35 de artiști români, prezenți la festival

Festivalul AMURAL va include mai multe secțiuni în cadrul cărora vor participa peste 35 de artiști români contemporani.

Astfel, la secțiunea video-mapping vor fi prezenți și conectați la proiectoare: obișnuitul VJ al scenei de muzică electronică Cote Visuals, dar și artiștii Dan Basu, Alin Lepădatu, Mihai Matei Visuals, Inkspektive, Schultz, Pink Alien, Rhmio, Vloop. Proiecțiile se vor face pe Zidul Cetății, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în alte locuri surpriză.

Pentru secțiunea instalații de lumină colectivul Laborazon a adunat peste 10 lucrări ce vor fi expuse în pădurea de După Ziduri.

Expoziția de ilustrație din Turnul Alb, curatoriată de artista Alina Marinescu, expoziția de fotografie din Turnul Negru, coordonată de Alina Floroi și cea de design din Poarta Ecaterina – realizată cu lucrări de la ediția din mai a festivalului Romanian Design Week – pregătesc lucrările pentru vernisajele din 4 septembrie.

Vizitatorii vor putea vedea fotografii de Mihai Barabancea, Lucian Bran, Mihai Neon, Mihai Sovaiala. Printre ilustratorii prezenți se vor număra Kitra, Alina Marinescu, Ilinca Seda. Și tot Kitra va realiza un experiment inedit, o încurcișare a ilustrației cu proiecțiile video. ArtMURAL se va numi proiecția live a picturii murale efemere ce va așterne pentru doar câteva ore pe zidul medieval, altfel imposibil de pictat. Pictura murală permanentă va fi realizată pe zidul vechiului și ruinatului Cinematograf Popular”, transmit organizatorii Festivalului AMURAL.

În cadrul manifestării artistice vor avea loc și evenimente ludice, menite să ne amintească faptul că tehnologia oferă doar mijloacele, iar noi rămânem creatorii, indiferent de vremuri.

De asemenea, participanții vor putea admira expoziția-eveniment „GIF Festival” ce aduce în afara mediului online faimoasele animații repetitive, iar „DiaFilm Festival” va aduce poveștile analogice ale copilăriei derulate în același timp pe diafilm și pe vinil, oferind audienței o dublă povestire.

Două cinematografe vor străjui festivalul la cele două capete: înspre Livada Poștei, la Cinematograful Popular, vor rula filmele aduse de Cinemateca Brașov, iar la Poarta Ecaterina animații. Fiecare seară se va încheia în poiana de la baza Turnului Negru cu câte un concert însoțit în permanență de proiecții video.

„AMURAL – Festival vizual După Ziduri” este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și vizitatorii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *