Instagram și-a activat oficial API – ul (interfața pentru programare a aplicație) pentru publicitate. Este cea mai importantă mișcare a platformei de foto sharing, deținută de Facebook, ceea ce ar putea să o transforme într-un adevărat instrument de publicitate pe dispozitivele mobile, care să concureze cu firme precum Google și Twitter.
Prin deschiderea API-ului specialiștii în marketing online pot – pentru prima dată – să înceapă să cumpere publicitate și să își planifice campaniile pe Instagram, alături de alte campanii de publicitate online dezvoltate pe platforme sociale precum Facebook sau Twitter, potrivit Business Insider.
Publicitate plătită pe Instagram
Cumpărarea de publicitate pe Instagram se făcea înainte doar în cazuri excepționale și însemna contactarea directă a unui reprezentat de vânzări al aplicației. Acest lucru înseamna că aceste campanii de promovare pe Instagram se adresau doar celor dispuși să investească atât în buget, cât și în timpul de promovare.
„În viitorul apropiat oamenii de vânzări online își vor putea planifica, programa și monitoriza campaniile online din Instagram împreună cu alte campanii de promovare în social media, folosind terțe platforme care permit programarea campaniilor de publicitate, în același timp, pe mai multe rețele sociale” scrie Business Insider.
În luna iunie, odată cu anunțarea campaniei de testare a API ads-lui, Instagram a anunțat și faptul că toate uneltele de promovare ale Facebook-ului vor fi disponibile și pentru cei care vor plăti pentru publicitate în Instagram.
Toate campaniile online într-un singur loc
Într-un comunicat remis presei, HootSuite, compania de gestionare a campaniilor în social media, explică de ce noua funcție a platformei Instagram o să fie utilă pentru specialiștii în marketing online: „Această nouă funcție va face munca specialiștilor în marketing și social media mult mai ușoară datorită faptului că nu vor mai trebui să comute tot timpul între dispozitivele mobile și computer pentru a urmări toate aspectele campaniilor lor din social media. De exemplu, dacă un nou produs este lansat, răspunsurile la comentarii și interacțiunea cu utilizatorii din Instagram pot fi gestionate din aceeași fereastră care este folosită pentru a interacționa cu utilizatorii din Twitter și Facebook. Totul o să fie în același loc”.
Analiști și cercetători sunt extrem de optimiști cu privire potențialul aplicației Instagram de a deveni o afacere internațională în domeniul publicității online.
„EMarketer preconizează că Instagram este pe cale de a genera, în acest an, venituri în valoare de aproximativ 595 milioane de dolari din publicitate și până în 2017, va fi pe cale să depășească Google și Twitter în ceea ce privește veniturile obținute din campaniile de publicitate pe dispozitivele mobile”, scrie Business Insider.