logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Legea privind indemnizația pentru mame a fost promulgată de președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni, 18 aprilie, legea privind indemnizația pentru mame. Actul normativ în cauză elimină plafonul maxim pentru ajutorul acordat proaspetelor mămici.

„Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranță, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, adică indemnizația pentru mame”, a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru.

În opinia sa, legea este bună, așteptată și bine-venită.

„Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) și pe dvs, dl prim-ministru, să găsiți în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranță, este foarte importantă pentru România”, a adăugat Iohannis.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în luna martie și a fost trimisă spre promulgare, urmând ca modificările să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2016. Principalele prevederi ale actului normativ includ:

  • Eliminarea plafonului maxim de 3400 de lei pe lună;
  • Implementarea unei indemnizații a cărei valoare să fie 85% din media veniturilor nete ale mamei pentru ultimele 12 luni, dar nu mai puțin de 85% din salariul minim brut pe țară;
  • Indemnizația acordată până când copilul împlinește vârsta de 2 ani;
  • Implementarea unui stimulent de inserție în valoare de 50% din indemnizația minimă pentru mamele care decid să se întoarcă la locul de muncă (aproximativ 500 lei pe lună);
  • Majorarea, cu 85% pentru fiecare copil, a indemnizației, în cazul nașterii de gemeni, tripleți sau multipleți.
  • Părinții care revin din concediul de creștere a copilului nu pot fi concediați timp de șase luni de la întoarcerea la muncă.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *