logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Microcipuri în 2014: adevăr sau zvon?

Se anunță vremuri dificile pentru cei mai paranoici dintre noi. Dacă în prezent circulă destule povești despre supravegherile pe care serviciile secrete le fac asupra populației, în curând se crede că acest lucru nu va mai fi un secret, ci un adevăr bine cunoscut de toată lumea.

Cei mai mulți dintre noi țin foarte mult la intimitate, iar acest lucru este și normal. Nu îți dorești să poți fi urmărit în cele mai private locuri în care îți pierzi timpul, făcând cine știe ce. Zvonurile despre microcipurile RFID (termenul din engleză pentru Radio-Frequency Identification – identificare prin frecvențe radio) circulă de mai mulți ani, ici-colo cu precizări conform cărora deja s-a experimentat pe un anumit număr de oameni.

Deși combătute destul de agresiv, diverse surse susțin în prezent că în Mai 2014 toți nou-născuții europeni vor fi implantați cu astfel de cipuri subcutanate, care vor servi și ca dispozitive moderne de GPS, capabile să localizeze persoana cu o eroare mai mică de 5 metri.

Impresionant sau terifiant, decideți fiecare dintre voi. Părerile sunt împărțite, iar dacă există destui susținători ai acestui demers care stau la coadă pentru implantare, cu siguranță sunt și foarte mulți opozanți, care atacă agresiv fiecare pas făcut în direcția introducerii cipurilor.

Guvernele care susțin introducerea lor folosesc ca argumente faptul că microcipurile vor face intervențiile medicale mult mai ușoare și mai rapide prin identificarea imediată a persoanei. Totodată, se consideră că vor fi foarte utile în cazul pacienților de mare risc afectațide Alzheimer sau diverse alte handicapuri și boli psihice. În același timp, se dorește implantarea deținuților, a muncitorilor emigranți sau a soldaților, pentru ușoara localizare a acestora.

Pe de altă parte, opozanții microcipurilor invocă motive diverse pentru care acestea nu ar trebui introduse. Cel mai adesea, acestea sunt dreptul la intimitate și libertate sau motive de natură religioasă.

Nu putem decât să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla, indiferent în care tabără ne aflăm. Cu siguranță, fiecare parte are argumente solide, dar nu e ca și cum se va supune la vot în rândul tuturor indivizilor. Cel mai de bun simț ar fi să ni se dea de ales fiecăruia dintre noi. Să ne întrebe: vrei sau nu vrei? Să ni se spună: uite de ce DA și uite de ce NU! Ideal ar fi să existe o transparență totală, o informare corectă asupra riscurilor, avantajelor și dezavantajelor.

Dar încă nu știm nimic sigur, iar speculațiile nu ne ajută în niciun fel, prin urmare putem doar aștepta și reacționa într-un fel sau altul la momentul oportun.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.