logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Orașele românești, invitate să candideze pentru „Capitala mondială a cărții”

Orașele din România au fost invitate de către reprezentanți ai Ministerului Culturii să intre în competiția pentru titlul de „Capitala mondială a cărții” pentru anul 2018. Concursul este organizat de UNESCO și se numește oficial „World Book Capital”.

„Un oraș din România poate fi ‘Capitală mondială a cărții 2018’. Ministerul Culturii invită orașele din România să candideze pentru titlul de ‘Capitala mondială a cărții’ din anul 2018, în cadrul competiției UNESCO — World Book Capital. Acest demers are în vedere recunoașterea de către UNESCO a eforturilor depuse de orașe pentru promovarea cărților și a cititului, iar orașul câștigător va avea titlul amintit pentru un an, începând cu Ziua Internațională a cărții și drepturilor de autor 2018 și aceeași zi din anul următor (23 aprilie)”, anunță ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului Culturii, Comitetul de Selecție care va funcționa sub auspiciile UNESCO va fi compus dintr-un reprezentant al International Publishers Association, unul al European and International Booksellers’ Federation, unul al International Federation of Library Associations and Institutions, unul UNESCO, doi experți independenți și organizații non-guvernamentale și/sau instituții independente desemnate de UNESCO prin rotație. Responsabil pentru respectarea procedurii alegerii orașului câștigător este directorul general UNESCO.

Dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză sau franceză, evaluarea urmând să aibă loc pe 30 iunie, iar rezultatele să fie anunțate pe 15 iulie.

Anul acesta, capitala mondială a cărții este orașul Wroclaw din Polonia, iar anul viitor titlul va fi oferit orașului Conakry din Guineea.

Ziua Internațională a Cărții și drepturilor de autor a fost sărbătorită pentru prima data de către cei de la UNESCO în 23 aprilie 1996, iar succesul acestei zile oficiale a dus la crearea competiției pentru titlul de „Capitala mondială a cărții”. Primul oraș din lume care a obținut acest titlu a fost capitala Spaniei, Madrid, care a fost „Capitala mondială a cărții” în anul 2001. Alte orașe majore care au obținut acest titlu de-a lungul anilor includ New Delhi, India (2003), Antwerp, Belgia (2004), Bogota, Columbia (2007), Buenos Aires, Argentina (2011) și Bangkok, Thailanda (2013).

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *