Search
Generic filters
Exact matches only

Orașul Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reconstituit 3D

Orașul Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reconstituit 3D, cu ajutorul unor aparate moderne, inclusiv o dronă. Ideea de a realiza un astfel de proiect, în premieră națională, îi apaține unei echipe de specialişti români şi italieni de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj şi Centrul Naţional de Cercetare din Roma.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, a declarat, sâmbătă, că proiectul se va finaliza în circa doi ani, iar ulterior se va organiza o expoziţie virtuală cu această reconstituire 3D.

Conform Mediafax, cercetarea se referă atât la monumentele care se văd, cât şi la cele care nu se văd şi se află sub pământ cu ajutorul unor aparate moderne, de rezistivitate, geomagnetism şi de topografie, printre care se numără şi o dronă.

“Toate datele adunate se combină şi fotografiile luate de la înălţime cu drona şi informaţiile privind rezistivitatea din sol şi cele topometrice. Se face morfologia solului şi se pot detecta structurile aflate sub pământ, cum sunt ziduri sau clădiri, astfel că se poate recrea oraşul roman cum era el acum 2.000 de ani”, a explicat directorul MNIT.

Emanuel Demetrescu, cercetător în cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Roma, a declarat, la rândul său, că, până în prezent, la Ulpia Traiana Sarmisegetusa s-a cercetat doar o mică parte din suprafaţa oraşului.

“Cercetarea noastră de acum se face sistematic şi pe o mare întindere, pe o suprafaţă de 33 de hectare în interiorul oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi de circa 80 de hectare în exteriorul zidurilor. Proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare pe care îl avem cu MNIT, având ca parteneri Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj”, a subliniat Demetrescu.

La finalul proiectului se va realiza şi o aplicaţie cu această reconstituire 3D care să poată fi folosită pe telefoane mobile sau pentru calculatoare.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia, a fost construită după anul 106 d. H., în urma cuceririi Daciei de către împăratul Traian. Ruinele oraşului se află la circa 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia (Grădiştea Muncelului), care a fost capitala Daciei.

Citește și despre Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat o baterie care încarcă telefonul într-un minut

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *