logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Organizațiile care apără drepturile omului cer viitorului șef al ONU prioritizarea unor probleme

Rezolvarea crizei refugiaților, prevenirea crimelor în masă și abolirea pedepsei cu moartea se numără printre prioritățile pe care viitorul secretar general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) ar trebui să le rezolve după începerea mandatului. Lista acestora a fost stabilită de mai multe organizații de apărare a drepturilor omului de pe mapamond, relatează Agerpres.

Organizațiile, printre care se numără Amnesty International, Human Rights Watch și Federația Internațională a Drepturilor Omului, au stabilit opt priorități pentru cel sau cea care îi va succeda lui Ban Ki-moon la șefia ONU în ianuarie 2017.

Prima este „o nouă abordare globală” a crizei refugiaților, cea mai gravă după cel de-Al Doilea Război Mondial. O abordare bazată pe o cooperare internațională sporită și pe o „împărțire echitabilă a responsabilităților” între țări pentru a primi refugiați și imigranți.

Organizațiile nonguvernamentale recomandă de asemenea viitorului șef al ONU „să combată impunitatea”, „să pună capăt pedepsei cu moartea” și „să fie apărătorul victimelor discriminării”.

Lista a fost făcută publică chiar înainte de audierile la care cei opt candidați ce și-au declarat până acum intenția de a ocupa acest post vor fi supuși în această săptămână în fața Adunării Generale a ONU. Consiliul de Securitate este cel care va trebui să facă o alegere începând din iulie, iar apoi să înainteze un nume Adunării Generale.

„Lumea are nevoie de un secretar general puternic, care să înfrunte țările ce comit încălcări ale drepturilor omului”, a precizat, într-un comunicat, Salil Shetty, secretar general al Amnesty.

„Organizația Națiunilor Unite nu își va putea îndeplini mandatul dacă nu pune drepturile omului în centrul a tot ceea desfășoară”, a adăugat el.

Potrivit ONG-urilor semnatare, succesorul lui Ban Ki-moon va trebui „să folosească puterile pe care i le conferă Carta ONU pentru a ajuta la prevenirea abuzurilor”, în special atacurile împotriva civililor în conflicte.

Mandatul actualului secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a început pe data de 1 ianuarie 2007 și este activ până la sfârșitul acestui an, urmând ca din ianuarie 2017 să înceapă mandatul noului secretar general ales. Ban Ki-moon este un om politic sud coreean, acesta fiind ministru de externe în Coreea de Sud, înainte de asumarea funcției de secretar general al ONU.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *