Search
Generic filters
Exact matches only

Părinții vor avea dreptul la zile libere pentru îngrijirea sănătății copiilor

Guvernul României a aprobat miercuri, 15 iulie, normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acordă părinților zile lucrătoare libere pentru verificarea periodică a stării de sănătate a copiilor lor.

Conform documentului citat, părintele care solicită o zi liberă pentru efectuarea unor controale medicale pentru copilul său, trebuie să depună o cerere, la locul de muncă, cu 15 zile înainte de vizita la medic. De asemenea, acesta trebuie să dea și o declarație pe propria răspundere, conform căreia celălalt părinte nu a solicitat o zi liberă în acel an, şi nici nu o va solicita.

După efectuarea vizitei medicale, părintele va trebui să depună la locul de muncă acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului. „Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală”, se mai specifică în normele metodologice ale legii.

Familiile sau persoanele care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar ce care au trei sau mai mulți copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. De această facilitate vor beneficia doar părinții asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat.  „Prin Legea 91/2014, se acordă părinților/tutorilor asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat o zi sau două zile lucrătoare libere, în funcție de numărul copiilor pentru a verifica anual starea de sănătate a copilului/copiilor”, conform documentului citat.

Toți angajatorii, fie publici fie privați, vor fi obligați să acorde angajatului această zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, la solicitarea acestuia. Angajatorul însă nu va avea obligația să plătească părinților drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *