Search
Generic filters
Exact matches only

Proiect: Curs de securitate cibernetică în școală

Ministerul Educației intenționează să introducă în curricula şcolară un curs obligatoru de pregătire privind securitatea cibernetică. Decizia autorităților române vine în contextul în care elevii au acces la internet de la vârste tot mai mici, inclusiv prin echipamente mobile.

„La nivel guvernamental există preocupări privind introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii referitor la securitatea în spaţiul cibernetic şi crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Florin Cosmoiu, în cadrul Summit-ului Regional de Securitate Cibernetică organizat la Bucureşti.

El a explicat că problema a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi au fost dezbateri pe această temă inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit şefului Cyberint, discuţiile au vizat introducerea pregătirii pentru securitate cibernetică cel mai probabil de la nivel gimnazial, având în vedere că în prezent tot mai mulţi elevi au telefoane mobile conectate la internet.

Cei mici vor fi învăţaţí astfel cum să evite accesarea unor adrese de internet suspecte şi vor fi instruiţi să nu divulge date personale unor terţe părţi sau să îşi protejeze diversele modalităţi de comunicare online, de la mail la reţele sociale.

Studiu: 22% din copii primesc mesaje cu conținut sexual pe net

Un studiu naţional privind utilizarea Internetului arată că 22% dintre copii au văzut sau primesc mesaje cu conţinut sexual. Dintre aceştia, aproape jumătate au primit mesaje sau imagini cu conţinut explicit, 8% au fost ademeniţi să vorbească despre acte sexuale, iar 5% spun că  li s-a cerut o fotografie sau în înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

De asemenea, aproape jumătate dintre copiii care navighează pe Internet susţin că au fost jigniţi sau afectaţi emoţional în spaţiul virtual. Studiul a fost realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet. Comparativ cu situaţia de acum doi ani, rezultatele studiului mai arată că cyberbullying-ul (hărţuirea pe Internet) a crescut cu aproximativ 13 procente.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *