Search
Generic filters
Exact matches only

”Radarul Pădurilor” îți permite să verifici rapid legalitatea transporturilor de lemne

Folosindu-se de tehnologie, autoritățile au făcut posibilă verificarea legalității transporturilor de lemne de către orice cetățean cu simț civic din România. În 8 octombrie a fost implementat ”Radarul Pădurilor”, un sistem care încearcă să prevină transporturile ilegale de lemne pe șoselele țării noastre.

”Radarul Pădurilor” reprezintă o un sistem informatic în care transportatorii de lemne trebuie să introducă datele de pe documentele necesare, respectiv avizul de expediție, și coordonatele geografice ale locului unde se efectuează încărcarea, direct de pe smartphone. Aceste reguli sunt valabile pentru lemn mai mare de 3 metri cubi.

Următorul pas este ca aplicația respectivă să verifice dacă transportul de lemne este legal și să emită un cod unic care trebuie scris de către transportator pe aviz. Acel cod unic este verificat și la destinație, pentru a se putea permite intrarea lemnului în depozit. Autoritățile au luat în calcul și posibilitatea în care încărcarea se efectuează într-o zonă lipsită de semnal pentru telefon, caz în care va fi generat un cod offline ce trebuie trecut pe aviz, iar un alt cod va fi trimis în momentul în care mașina/transportatorul intră în zona de semnal.

Prin folosirea acestui sistem, așadar, se pot verifica rapid următoarele lucruri: validitatea codului unic scris pe avizul de însoțire al transportului, locul de unde provin materialele lemnoase, dacă acestea sunt legale, locul unde s-a efectuat încărcarea, cel unde se va efectua descărcarea, traseul transportului și chiar și localizarea acestuia pe hartă la un anumit moment, potrivit ziarului online lugojonline.ro.

Partea interesantă este aceea că oricine poate face o verificare a unui transport de lemne în trafic, fără ca măcar să fie necesară oprirea autovehicului respectiv. Tot ce trebuie să faci este să suni la 112 și să furnizezi numărul de înmatriculare al mașinii. Dacă încărcătura de lemne este legală, datele cu privire la acel transport ar trebui să fie descoperite în sistem. Altfel, autoritățile sunt obligate să se sesizeze și să efectueze cercetări asupra respectivei mașini.

Iată așadar că avem și noi, cetățenii, șansa de a împiedica furtul de lemne și transportul ilegal care reduce drastic pădurile României. 

Mai multe informații puteți afla și în emisiunea lui Moise Guran, Biziday (minutul 27), din 8 octombrie.

foto

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!