logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Reciclarea plasticului pentru a crea filament pentru imprimarea 3D, proiect derulat în România

Asociația Cultura Verde va lansa luni, 29 februarie, un proiect pilot numit Rec-o-Plast, având la bază un grant elvețian. În cadrul proiectului va fi dezvoltată stație experimentală de reciclare a plasticului, cu ajutorul căreia se va produce filament pentru imprimarea 3D.

Inițiativa este co-finanțată printr-un grant din partea Elveției cu 65.929 franci elvețieni.

Se dorește creșterea gradului de implicare în protecția mediului

Proiectul intitulat „Creșterea implicării în protecția mediului prin implementarea unei stații experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D/Rec-o-Plast”, își propune o abordare integrată, axată pe trei componente: civică, educațională și tehnologică a managementului deșeurilor plastice (în special a PET-urilor) și reciclarea acestora în filament pentru imprimarea 3D. Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de implicare în protecția mediului prin implementarea unei stații experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D.

Potrivit Asociației Cultura Verde, inițiativa va conduce la proiectarea și realizarea unei stații experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în filament utilizabil în imprimarea 3D, reciclarea a 700 kg materiale plastice (PET-uri) în filament cu sprijinul și implicarea a 700 de beneficiari (300 liceeni, 100 studenți, 140 reprezentanți ai mediului de afaceri, 160 reprezentanți ai comunității 3D).

Aceștia vor beneficia de instruire de specialitate în reciclarea materialului plastic și producerea de filament utilizabil în imprimarea 3D, iar grupurile țintă ale Rec-o-Plast sunt: liceenii din Onești, Tecuci, Câmpulung Muscel, Slobozia, Urziceni, Râmnicu Vâlcea, Lugoj și București, studenți și reprezentanți ai mediului de afaceri din localitățile menționate, comunitatea 3D din România.

Proiectul, derulat pe parcursul a 14 luni

Proiectul va fi implementat de Asociația Cultura Verde, într-o perioadă de 14 luni, cu un buget total de 73.255 franci elvețieni, din care 65.929 franci elvețieni reprezintă valoarea grantului și 7.325 franci elvețieni contribuție proprie.

Rec-o-Plast este un proiect pilot care contribuie activ la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor 2014-2020 și a Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020, ambele strategii fiind transpuneri naționale ale obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Asociația Cultura Verde, înființată în anul 2012, își concentrează eforturile și resursele pentru creșterea responsabilității sociale în rândul tinerilor prin stimularea participării active în comunitate.

Programul de Cooperare Elvețiano-Român face parte din ajutorul nerambursabil oferit de Consiliul Federal Elvețian către 13 state membre ale UE care au aderat în perioada 2004 — 2013. Programul își propune să contribuie la reducerea decalajelor economice și sociale dintre România și alte țări mai avansate din Uniunea Europeană extinsă și contribuie, în interiorul țării, la reducerea disparităților economice și sociale dintre centrele urbane dinamice și regiunile periferice structural mai slabe.

Proiectul Rec-o-Plast beneficiază de un grant obținut în cadrul celei de-a doua runde a Cererii de propuneri de proiecte din cadrul Schemei de grant pentru ONG-uri — Componenta Mediu, Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *