Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Românii își pot cumpăra locuințe prin „Prima Casă” și în 2016

Guvernul a decis să continue și în 2016 programul Prima Casă, prin care românii își pot achiziționa o primă locuință în condiții de creditare mai avantajoase. Pentru acest an, dosarele pentru accesarea unui credit pentru o astfel de locuință pot fi depuse deja, începând din 4 ianuarie 2016.

Deși la finalul anului trecut (2015) se zvonea că programul Prima Casă va dispărea începând din 2016, Guvernul României a decis totuși ca și în acest an să continue să sprijine financiar, prin oferirea de garanții, românii care doresc să își achiziționeze prima lor locuință.

Plafon de 1,5 miliarde de lei și dobânzi mai mici

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) (n.r. aprobat în 30 decembrie 2015) privind suma și condițiile de aprobare a dosarelor valabile în acest an, chiar dacă în 2016 suma acordată de Stat este de doar 1,5 miliarde de lei- cu aproape 50% mai puțin decât cea de anul trecut, când aceasta a fost de 2,8 milioane de euro – condițiile de creditare sunt mai avantajoase, dobânzile fiind mai mici.

Programul Prima Casă va fi continuat, pentru anul 2016 fiind alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei (…). Din acest plafon total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadență și/sau anticipate, a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe. De asemenea, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor (…) va fi diminuată rata dobânzii prin reducerea marjei maxime aplicate ROBOR 3 M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul programului Prima Casă aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern”, se arată într-un document apărut pe site-ul Guvernului.

Ce este programul Prima Casă?

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009 și se adresează românilor care doresc să achiziţioneze pentru prima dată o locuință și nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar. Prin intermediul lui, Statul român garantează 50% din creditul accesat pentru achiziționarea unei locuinţe, cu un avans de doar 5% din partea cumpărătorului şi plafonarea dobânzii. Garanţiile pentru creditele imobiliare se acordă numai în lei.

Potrivit Guvernului, de la lansarea programului și până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul anului 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *