Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Stephen Hawking a dezlegat misterul pierderii informațiilor în găurile negre

Celebrul fizician britanic Stephen Hawking susține că a dezlegat misterul privind pierderea informațiilor în găurile negre din univers.

Conform noii teorii a fizicianului Stephen Hawking, care a mai studiat şi în anii 1970 acest subiect, informațiile ajunse în găurile negre nu dispar, ci „scapă” într-un alt univers,

Găurile negre nu sunt chiar atât de negre pe cât par. Și nu sunt închisorile veșnice pe care ni le imaginam. Particulele pot să scape dintr-o gaură neagră și, totodată, pot ieși într-un alt Univers”, a afirmat savantul în cadrul unei reuniuni cu oameni de știință organizată la KHT Institute of Technology din Stockholm.

Acesta recunoaște însă faptul că, odată intrate în găurile negre, particulele de informații sau chiar navele spațiale trimise de pe Terra nu se mai pot întoarce în universul nostru. „O gaură neagră ar trebui să fie mare și să se rotească pentru a putea fi o trecere către alt Univers. Dar niciodată nu am putea să revenim în al nostru”, a mai spus el.

Informațiile „evadează” în alt spațiu

Noua teorie lansată de Hawking — dacă s-ar dovedi că este corectă — ar confirma valabilitatea mecanicii cuantice și ar explica paradoxul.

Pornesc de la ideea că informația nu se depozitează în interiorul găurii negre, așa cum era de așteptat, ci la limitele acesteia, la linia orizontului, de unde informația poate scăpa”, a explicat fizicianul britanic.

Altfel, potrivit teoriei lui Hawking, trecând prin zona limită, toate particulele ar lăsa un fel de „copie”, de „duplicat’”, al lor, care poate „evada” din gaura neagră sub formă de radiație. În această situație, informația nu ar fi distrusă și nu ar dispărea odată cu gaura neagră”. Problema este că, după un asemenea proces, informația ar fi cu totul diferită față de cea inițială. Ar fi ca și cum s-ar arde un dicționar: informațiile conținute ar exista, dar sub formă de cenușă, deci, imposibil de recuperat.

Stephen Hawking nu exclude însă nici o altă variantă, potrivit căreia informația „pierdută” în gaura neagră ar fi, în realitate, stocată în alte Universuri, alternative celui în care trăim noi. Pe cale de consecință, găurile negre ar fi ‘punți’ către Universuri paralele.

Un articol în care să se prezinte detaliat noua teorie este așteptat cu maxim interes de comunitatea științifică mondială.

Radiațiile Hawking

Stephen Hawking a mai studiat fenomenul găurilor negre şi înainte. În 1975 acesta a reușit să demonstreze că, în realitate, găurile negre sunt capabile să emită un tip de radiații care, de atunci, îi poartă numele, „radiații Hawking”. 

Fenomenul, aparent imposibil, se produce la limita imaginară care separă gaura neagră de restul Universului. Orice corp care ar depăși această barieră, ar fi înghițit pentru totdeauna de gaura neagră, dar pentru particule ajunse chiar pe acea „graniță” este posibil ca unele să fie „devorate”, iar altele să scape în spațiu.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *