Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Studiu: Cafeaua băută seara întârzie somnul cu cel puțin 40 de minute

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, atât pentru gustul său plăcut, cât și pentru faptul că îți oferă un plus de energie.

Chiar dacă până acum majoritatea băutorilor de cafea evitau consumul acesteia după o anumită oră, tocmai datorită acestui factor energetic, acum, un grup de cercetători americani au aflat și cu cât este întârziat somnul după consumarea unei cești de cafea seara.

Cercetătorii de la Universitatea Colorado din SUA sunt primi care realizează un studiu care să dezvăluie în cu cât timp cafeaua băută seara întârzie ceasul circadian intern, care ne semnalează la nivel celular momentul când trebuie să ne culcăm și când să ne trezim.

Cafeaua poate întârzia somnul cu 40 de minute

Pentru a afla cât durează până când ne vine din nou somnul, aceștia au realizat un experiment în laboratorul pentru somn și cronobiologie al Universității Colorado. Ei au apelat la cinci persoane, trei femei și doi bărbați, care au fost supuși unor doze cu cafeină timp de 49 de zile.

Participanții la experiment au fost puși în patru situații în care au fost asociate diferite grade de luminozitate și doze de cafeină. Ei au fost plasați într-un mediu slab luminat și au primit un comprimat de 200 de miligrame de cafeină, potrivit greutății lor. Cercetătorii au prelevat apoi eșantioane de salivă pentru a măsura nivelurile de melatonină, hormon secretat de glanda pineală pentru a induce somnul.

Ceasul central uman se reglează în funcție de intensitatea luminii și coordonează ceasurile celulare în tot organismul”, explică cercetătorii. „În timpul ciclului circadian de 24 de ore, nivelurile de melatonină din sânge cresc pentru a semnala începutul perioadei biologice de somn, scăzând apoi la răsărit, pentru a semnala trezirea”, mai adaugă ei.

Participanții la studiu care au luat un comprimat de cafeină în mediu slab luminat au înregistrat o întârziere de circa 40 de minute în ritmul circadian la începutul fazei de somn față de cei care primiseră un produs placebo. Întârzierea provocată de doza de cafeină a fost de circa o jumătate din cea indusă de o expunere de trei ore la o lumină intensă înainte de a merge la culcare.

Studiul a mai arătat că o lumină puternică, singură sau combinată cu consumul de cafeină, provoacă o întârziere a ciclului circadian de 85 și, respectiv, 105 minute.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *