logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Studiu: De ce este câinele cel mai bun prieten al omului?

Câinele a fost dintotdeauna considerat cel mai bun prieten al omului. Dar care este motivul acestei relații? Un studiu australian a analizat legătura dintre oameni și câini, dar și modul de instaurare a acestei relații. Conform studiului, oxitocina, substanță cunoscută sub numele de „hormonul dragostei”, este responsabilă nu doar pentru creșterea nivelului de încredere între oameni, ci și pentru legătura care se stabilește între câine și om.

Jessica Oliva, studentă absolventă a Universității Monash din Melbourne, a declarat pentru Huffingtonpost că „oxitocina este implicată în capacitatea câinilor de a utiliza anumite indicii umane, cum ar fi, arătatul cu degetul, în avantajul lor și anume, pentru a găsi hrană ascunsă. Este posibil ca această legătură inter-specii să se datoreze oxitocinei”. Oxitocina este eliberată în creier ca răspuns la un stimul, cum ar fi mângâierea câinelui și astfel, relația dintre om și câine sporește.

În cadrul studiului au participat 62 de câini, masculi și femele. Aceștia au fost încurajați prin anumite semne efectuate cu mâna să găsească recompensele alimentare din 2 castroane. Câinii au fost testați de 2 ori. Prima dată, li s-a administrat oxitocină printr-un spray nazal care conținea această substanță și a doua oară, li s-a oferit un spray nazal care conținea doar sare și apă. Apoi, fiecare câine a fost evaluat în funcție de capacitatea acestuia de a urma indiciile.

Ce au aflat cercetătorii? Câinii au avut un comportament mai bun după ce au primit oxitocină, iar performanța lor a persistat până la 15 zile după administrare. Acest fapt sugerează că substanța care le-a fost administrată îmbunătățește capacitatea câinilor de a urma anumite indicii umane. Așadar, oxitocina deține un rol-cheie în procesul de domesticire a câinilor.

Paul Zak, profesor de neurologie al Universității Loma Linda din California, nu a fost implicat în studiu, însă el a declarat pentru ABC News că rezultatele cercetării sunt interesante, dar speră că oamenii de ştiinţă australieni vor analiza și receptorii din creierul câinilor şi vor măsura nivelurile de oxitocină din organismul lor. „Până la urmă, oxitocina este unul dintre multele semnale din creier care influenţează comportamentul social. Creierul este mult mai complicat, nu poate fi redus la un singur compus chimic“, a spus Paul Zak.

Studiul a fost publicat în ediția din februarie 2015 a revistei Animal Cognition.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *