logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] Majoritatea românilor vor o lege care să-i ajute pe cei care nu-și pot plăti dările la bancă

Un procent de 89% dintre românii intervievați în cadrul unui studiu, numit „Opinia românilor despre Legea dării în plată”, se arată în favoarea unei legi care să ajute persoanele care au probleme în achitarea creditelor bancare. Mai mult, majoritatea respondenților (81%) spun că cei care ar putea să beneficieze de această lege ar trebui să fie persoanele fizice care au o singură casă și care nu au suficiente fonduri pentru a-și achita creditul.

Sondajul a fost realizat de IRSOP Market Research & Consulting, din inițiativa Asociației Române a Băncilor (ARB).

Studiul “Opinia românilor despre Legea dării în plată” a fost efectuat telefonic, în perioada 28 martie – 1 aprilie, pe un eşantion de 1.016 de respondenţi, fiind reprezentativ pentru întreaga populaţie adultă a României, întrucât au fost selecţionate în 433 localităţi urbane şi rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafaţă a ţării.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (81%) spun că beneficiarii legii trebuie să fie cei cu o singură casă, fără să fie aplicată şi celor care au achiziţionat mai multe case sau terenuri şi au dificultăţi, se arată într-un comunicat al ARB.

Totodată, trei sferturi (77%) apreciază că ar trebui să beneficieze de lege numai cei care nu mai pot plăti, nu şi cei care pot plăti, dar nu vor.

Aproximativ 94% dintre români preferă o lege care să oblige băncile să negocieze o soluţie în bună înţelegere, astfel încât debitorul să-şi păstreze casa, în detrimental unei legi care să prevadă desfiinţarea unui contract semnat cu banca şi renunţarea la casă.

Aproape unu din patru respondenţi spune că este de acord cu legea dării în plată, chiar în condiţiile în care băncile vor creşte avansul la creditele acordate, iar 53% resping legea, în această ipoteză.

Totodată, 38% apreciază că statul nici nu pierde, nici nu câştigă dacă între stat şi bănci s-ar ajunge la o situaţie tensionată, aproape o treime (32%) consideră că statul ar pierde, iar un sfert spun că ar avea de câştigat.

Legea dării în plată a fost aprobată în Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va fi discutată marţi în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, care va da votul final pe amendamente şi va întocmi raportul de fond. Acesta va fi înaintat plenului Camerei pentru votul final, care ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit News.ro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *