Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Țăranii români se pun în fața expansiunii investitorilor din afara țării

O dată ce perioada României ca stat membru nou al Uniunii Europene s-a încheiat, din 1 ianuarie 2014 țara noastră are ca responsabilitate oferirea accesului străinilor la piața terenurilor agricole. Acest lucru este constatat și de presa internațională, prin intermediul publicației britanice The Guardian, citat de wall-street.ro.

România numără un total de 5 milioane de fermieri care dețin milioane de hectare de pământ de care sunt interesați investitorii străini. În ultimii 10 ani, în România au fost cumpărați peste un milion de hectare de pământ de către investitorii străini. Astfel, fermierii pot să vândă terenurile și să își caute un alt loc de muncă în țară sau în străinătate sau să lepăstreze și să continue în sărăcia oferită de viața de fermier din România.

The Guardian, citat de wall-street.ro, scrie că ”Țăranii români reprezintă un obstacol întrucât, deși nu sunt producători înstăriți, ei sunt în fond proprietarii unei resurse în care merită să investești – pământul, respectiv tot ce se găsește în subteranul și pe suprafața acestuia. Antipatia față de acești țărani este motivată doar de faptul că ei stau în calea câtorva oameni care fac foarte mulți bani”.

O dată cu 1 ianuarie 2014, în România se permite achiziționarea pământului agricol de către cetățenii UE. Cu toate acestea, conform normelor UE, nicio persoană fizică nu are dreptul să dețină mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan. Totodată, indiferent de cetățenie, cumpărătorii trebuie să dovedească deținerea de cunoștințe agricole sau că au mai activat în domeniu cel puțin 5 ani de zile, informează wall-street.ro.

România are unele dintre cele mai mici prețuri de vânzare a hectarului de teren din Europa, chiar dacă din anul 2007 și până în prezent, valoarea terenurilor agricole a crescut cu 172%.  Prețul unui hectar arabil în țara noastră este de 5.030 de dolari.

Cei mai mulți dintre investitorii care caută să achiziționeze pământ în România vin din Danemarca, Germania, Portugalia și Italia. Compania daneză Ingleby Company are deja în proprietate mai mult de 10.000 de hectare în vestul României.

În ceea ce privește cifrele de afaceri, agricultura românească produce circa 20 miliarde de euro pe an, depinzând de condițiile meteo. Asta înseamnă 6.5 – 7% din PIB, informează wall-street

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *