Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Cluj Napoca
Cluj Napoca

Cetatea medievală săsească, Klausenburg (Cluj Napoca)

Orașul Klausenburg sau Cluj-Napoca a reprezentat una dintre cele șapte cetăți medievale săsești din Transilvania.

În aceste locuri, grupurile de coloniști sași au ajuns în timpul regelui Ștefan al V-lea al Ungariei, imediat după ce populația orașului a fost decimată de atacurile tătare din acea perioadă. Mai târziu, în anii 1400, împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit totodată rege al Ungariei, a acordat Clujului rangul unui Oraș Liber Regesc, scoțându-l astfel de sub autoritatea voievodului Transilvaniei. Acest fapt a ajutat Clujul să devină un centru pentru producția și schimbul de mărfuri. Populația era formată din sași, secui și în mică măsură de români.

Tot în această perioadă, orașul a primit dreptul de a-și construi ziduri, bastioane și turnuri de apărare. Clădirea zidurilor a durat până la finalul secolului al XVI-lea. Suprafața noii cetăți astfel mărindu-se la 45 hectare, o dimensiune aproape dublă fată de prima incintă medievală.

Fortificația timpurie își păstrează funcțiile de apărare devenind un castellum al orașului. Incinta este practic terminată în preajma jumătății veacului al XV-lea, poarta de est fiind de exemplu ridicată în 1449. S-au folosit blocuri mari din piatră pentru ridicarea unor ziduri masive cu contraforți de întărire, creneluri și metereze, drum de strajă pe console de piatră cu scări de retragere. O a doua etapă de construcție se întinde între anii 1470-1507, când se construiesc printre altele Poarta de Vest și Turnul Podului.

În cele din urmă, lucrări importante sunt efectuate între 1515 și 1525,  iar un edict din 1571 al regelui Ludovic al II-lea îi scutește pe clujeni de taxe pentru eforturile lor de întărire a apărării orașului. Existau în total în jur de 20 de turnuri și porți care erau întreținute pe timp de pace și apărate pe timp de război de bresle meșteșugărești al căror nume îl și purtau. Sigurele clădiri care s-au păstrat până astăzi sunt Bastionul Croitorilor, Bastionul Pantofarilor și Turnul Lăcătușilor, cunoscut mai recent ca Turnul Pompierilor.

În prezent, fosta cetate medievală este mărginită la est de actualele străzi Emil Isac și Samuil Micu, la sud în perimetrul dintre actualele străzi Potaissa și Mihail Kogălniceanu, respectiv Avram Iancu. La est urma linia străzii Baba Novac, Cuza Vodă, iar apoi continua pe partea nordică tot de-a lungul Canalul Morilor. În acest perimetru se mai găsesc încă destule vestigii cate te duc cu gândul la acea perioadă medievală.

Datorită istoriei acestor locuri și nu numai, Cluj-Napoca este un oraș care s-a dezvoltat constant când vine vorba de turism. Diversificarea ofertei turistice cu noi posibilități de agrement și o sporire a calității serviciilor prestate a dus la creșterea numărului de turiști care ajung în oraș. Dacă ești și tu unul dintre aceștia și cauți cazare în Cluj-Napoca, poți alege de la hoteluri de lux, pensiuni sau hoteluri mici cu decoruri superbe în stil medieval, până la camere individuale închiriate în clădiri cochete situate în centrul său. Printre acestea putem enumera, Pensiunea Bellagio, Le Petit Paris, Regim Hotelier Mozart sau Hotel Victoria, toate acestea aflându-se în perimetrul fostei cetăți medievale. Ofertele și informațiile acestor unități sunt prezentate pe site-urile de profil precum CazareClujNapoca.ro și nu numai.

Pentru servirea mesei, Clujul te întâmpină cu numeroase restaurante, pub-uri și baruri unde meniul este bogat și pe toate gusturile. Fie că vorbim de street food sau preparate deosebite, locațiile acestor locuri te vor face să le treci din nou pragul. Dacă ești pregătit să vizitezi orașul, descoperă 10 obiective turistice din Cluj.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *