Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
reciclare plastic
reciclare plastic

Știai că… există mai multe tipuri de plastic și poți chiar tu să le identifici?

Acum că am trecut prin cei 3R ai reciclării cred că cel mai probabil ți-am stârnit un interes de a continua să urmărești această serie de articole. Având o bază de informații, acum este momentul să trecem și la fapte. Astfel, o să discutăm mai în detaliu despre plastic, tipurile care se găsesc pe piață și care dintre ele pot fi reciclate.

Am constatat în articolul anterior că putem face niște pași pentru a evita reciclarea propriu-zisă. Acest proces de reciclare a materialelor încă nu este foarte bine pus la punct în multe dintre țările lumii. Unele țări din Europa și Asia au reușit să facă niște pași mari în această direcție, dar noi restul mai avem de lucrat. Există câteva reguli de bază pentru ca acest proces să fie posibil.

  1. Indiferent de tipul de plastic, acesta trebui spălat înainte de a-l pune la container, altfel acesta va fi considerat contaminat. Ceea ce înseamnă că nu va fi reciclat. Costurile pentru curățare sunt destul de mari, iar centrele de colectare nu și le permit.
  2. Dacă intenționăm să reciclăm sticle de plastic, dopul se pune separat. Am să vă las aici Dopuri pentru o cauză ca și o alternativă 😉
  3. Nu este interzis să striviți sticle de plastic, chiar este recomandat, dacă intenționați să le puneți la ghenele de lângă bloc. Dacă doriți să le duceți la aparatele de colectare din incinta diferitelor supermarket-uri, atunci nu le striviți!

 

Acestea fiind spuse, o să spun un mic secret. 

Orice obiect de plastic pe care îl aveți are un cod tipărit pe el. Aceasta vă spune din ce tip de plastic este făcut. Iar nu toate aceste tipuri sunt reciclate.

tipuri-de-plastic

Imagine: https://lionrecycle.ro/wp-content/uploads/2021/10/tipuri-de-plastic.png

 

Cod 01  – polietilenă tereftalată (PET)

Acestea în mare parte sunt sticlele de plastic cu suc sau apă.Tipul acesta de plastic trebuie să fie reciclat, nu reutilizat. De obicei o să mai vedeți un număr trecut pe aceste sticle (pe fundul sticlei sau pe etichetă), acesta indică de câte ori puteți umple acea sticlă. Numărul acesta este important deoarece după ce se trece de limită, plasticul din compoziție începe să contamineze lichidul din interior.   

Cod 02  – polietilenă cu densitate ridicată (HDPE)

Acest plastic nu este chiar așa de maleabil, fiind mai tare. În cea mai mare parte este folosit în recipientele pentru detergenți: sticlele de plastic a detergenților de haine, vase, săpunuri și detergenții pentru curățenie. Plasticul de tip HDPE poate fi reciclat și reutilizate fără nicio problemă ulterioară.

 

 

Tipul 1 și 2 de plasticuri sunt în general singurele care pot și sunt reciclate. Acestea nu sunt reciclate în alte sticle. Ele sunt transformate în fulgi sau fire, care după sunt vândute mai departe, fiind utilizate pentru diferite folii de împachetare sau industriei textile pentru a fi transformate în haine. Odată ce plasticul este transformat în haine acesta nu mai poate fi reciclat.

Cod 03 – policlorură de vinil (PVC)

Plasticul acesta îl găsim de cele mai multe ori în compoziția țevilor sau termopanelor. Acesta conține substanțe toxice ceea ce înseamnă că nu pot fi reciclate, deoarece procesul este extrem de complicat și ar cauza emisii toxice în aer.

Cod 04 Polietilenă cu densitate mică (LDPE)

Aici vorbim despre pungi și ambalaje din plastic. Acest tip de plastic este considerat a fi puțin toxic. Reciclarea nu este posibilă deoarece materialele rezultate nu sunt destul de rezistente. Dar reutilizarea lor este posibilă. Punga cu pungi 😉

Cod 05  – polipropilenă (PP)

Polipropilena este una dintre cele mai răspândite tipuri de plastic. Este sigură, fără substanțe toxice și se găsește în cea mai mare parte în ceea ce numim „single use plastic”. Aici intră paiele de unică folosință, dopurile sticlelor, gălețile de smântână, pahare de unică folosință. Acest plastic are o durabilitate mare și rezistență la căldură. Plasticul de tip 5 nu ar trebui colectat în aceeași grămadă cu primele două tipuri de plastic. Procesul de reciclare este diferit, dar și datorită coloranților din compoziția lor. Acestea pot fi reutilizate în siguranță.

Cod 06 – polistiren (PS)

Acest tip de plastic este des folosit deoarece este ieftin și are foarte multe aplicabilității. Materialele de acest tip sunt folosite atât în construcții, cât și pentru recipiente de unică folosință și tacâmuri. Trebuie evitat sub orice măsură acest tip de plastic să fie în contact cu căldura (mâncare caldă), deoarece, într-un asemenea context, studiile arată o dezvoltare prielnică de substanțe cancerigene. Tipul acesta de plastic nu este reciclat și nu este indicată reutilizata.

Cod 07 –  alte tipuri de plastic (altele)

Această ultimă categorie cuprinde un amestec din cele menționate mai sus. Având o combinație de plasticuri în același produs, face ca reciclarea să fie imposibilă sau extrem de grea. Tot aici sunt incluse tipurile de plastic precum BPA, policarbonat și LEXAN. Reutilizarea acestor produse nu este recomandată, acestea pot fi toxice.

Acum că am trecut prin toate tipurile de plastic putem face o alegere mai detaliată atunci când suntem la cumărături. Ce trebuie să ținem minte este că produsele din plastic, marcate cu 1 sau 2 au o șansă mai mare de a fi reciclate. Pentru restul tipurilor de plastic avem posibilitatea de a căuta o variantă mai sustenabilă, care să îi ia locul.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Picture of Cristina Cristea

Cristina Cristea

Îmi plac provocările deoarece pot fi curioasă pentru a fi creativă în găsirea soluției. Iar totul poate să devină magic atunci când este sustenabil și zero waste.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *