Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
zero waste
zero waste

Zero Waste – un nou stil de viață

În ziua de astăzi, tot mai mult auzim despre schimbarea climatică și că trebuie să reducem poluarea cât de repede posibil, deoarece consecințele o să fie devastatoare. Știu, acest subiect de cele mai multe ori nu face parte din lista noastră de priorități deoarece: „Lăsa că mai este vreme, nu-i așa urgent! Să facă alții și o să fac și eu.” Cu toate acestea, este destul de important să avem un minim de informații pentru a înțelege despre ce este vorba cu adevărat. Se tot vorbește despre sustenabilitate, reciclare, produse ecologice, carbon footprint, dar nu mulți știm exact despre ce este vorba cu adevărat. Ce îi drept sunt destul de complexe și implică multe altele variabile pe lângă ele.

Așa că, am dori să începem o serie de articole care să prezinte o parte din aceste concepte complicate într-o formă mai simplificată pentru a o putea înțelege mai bine. Totodată, am vrea să vă oferim și câteva schimbări sau acțiuni concrete pe care oricine le poate implementa ca și prim pas către un stil de viață Zero Waste.

Eu, în a doua jumătate a anului 2019, am început sa acord mult mai multă atenție mediului înconjurător, dar și comportamentului meu de consumator, deoarece acestea merg mână în mână. Aș putea zice că această perioadă de început, a fost una destul de complicată și solicitantă, dar a meritat. În procesul către un stil de viață Zero Waste fiecare reușită cât de mică mi-a adus o satisfacție enormă, ca și cum aș fi găsit acul în carul cu fân. De câteva ori aproape am renunțat pentru că poate să fie destul de solicitant și plin de hopuri. Este un proces de lungă durată, deoarece a trebuit sa lucrez cu mine pentru a mă abține de la a cumpăra anumite produse, dar și pentru a reușii să îmi schimb/ să adaug câteva valori. Pentru a vă ajuta să treceți peste acest prim obstacol vreau să împărtășesc cu voi niște informații care să vă ajute să înțelegeți anumite concepte, care să vă ajute în viitor să filtrați informația pe care o primiți. Mai ales acum la început suntem destul de vulnerabili și tindem să credem anumite informații greșite. Dar totul face parte din procesul de învățare! 

Conceptul de ‘zero waste’ a început să prindă amploare și la noi în țară de câțiva ani, ceea ce înseamnă că au început sa apară magazine dedicate acestui stil de viață. În același timp, și producătorii și-au adaptat tacticile de promovare. 

Conform Cambridge Dictionary, Zero Waste este definit ca o situație în care nu se mai crează gunoi. Acest concept ca și stil de viață a apărut în a doua jumătate a anului 1990 într-o comunitate din Australia. Concept este atât o aspirație, cât și o metodologie de protejare a mediul. La baza acestuia sunt trei obiective:

  1. se țintește către o lume în care se folosește numai energie regenerabilă
  2. să se atingă un punct în care nu se mai generează gunoi 
  3. să fie vândute numai produse sustenabile.

Într-adevăr, o să existe momente când o să realizați că poate partea noastră ca și indivizi nu contează așa de mult pe cât este în mare parte de datoria producătorilor să își reducă emisiile de carbon și să fabrice produse mai sustenabile. Acesta este adevărul, dar și noi facem parte din acest cerc al consumerismului care inevitabil afectează schimbarea climatică. Iar neavând informația necesară ne este destul de greu să facem anumite alegeri.

Așa că următoarele articole din această serie se vor concentra pe partea de a înțelege ce înseamnă sustenabilitatea, ce este un produs verde, cum stă treaba cu reciclarea și aspectul de greenwashing. După aceea, o să trecem la partea practică în care o să fie prezentate exemple concrete de ce putem face și în același timp să economisim bani.

Un prim sfat:

Nu începeți să vă uitați prin casă și să aruncați tot ce conține plastic. Până le vine rândul să fie aruncate, puteți căuta produse care să vă satisfacă aceleași nevoi fără a avea un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Cristina Cristea

Cristina Cristea

Îmi plac provocările deoarece pot fi curioasă pentru a fi creativă în găsirea soluției. Iar totul poate să devină magic atunci când este sustenabil și zero waste.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *