Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de a introduce parolele, prin scanarea creierului. Oamenii de știință de la Universitatea Binghamton din New York spun că Brainprint, sistemul pe care l-au dezvoltat, se va folosi de electroencefalogramă (EEG) pentru a permite accesul la conturile securizate ale utilizatorilor.
Sistemul foloseşte o cască pentru electroencefalogramă (EEG) şi o succesiune de 500 de imagini pentru utilizator, cu o rată de câte două imagini pe secundă. Studiind răspunsurile creierului la aceste imagini, aplicația computerizată este capabilă să depisteze o persoană din 30 cu o precizie de 100%.
Metodă aproape imposibil de falsificat
Dacă această tehnologie va fi îmbunătățită, ar putea oferi o modalitate ultra-securizată de confirmare a identității cuiva, care ar fi aproape imposibil de falsificat.
Conform Descoperă, imaginile, care includ poze cu o felie de pizza, o barcă, sushi, actrița Anne Hathaway și cuvântul „ghicitoare”, sunt proiectate pentru a declanșa răspunsuri emoționale definitive.
„Când vizionează sute de astfel de imagini, fiecare persoană are capacitatea de a gândi și simți individual, adică diferit de orice alt individ, numai în acest caz identificarea persoanei va fi extrem de precisă, doar prin activitatea creierului ei”, a declarat cercetătorul Sarah Laszlo.
Nu există sincronizare între doi utilizatori
Cu scopul de a testa securitatea Brainprint, inventatorii lui au încercat să-l păcălească. O metodă a fost lumina intermitentă, la aceeaşi frecvenţă, a două persoane, pentru a vedea dacă există o sincronizare între creierele lor, dar testul nu a avut succes. Prin urmare, Brainprint rămâne o metodă sigură.
Sub influenţa armei sau, aflat sub constrângere, activitatea creierului se va schimba şi nu ar putea permite accesul.
„Ideea cheie este că vrem o identificare şi recunoaştere a persoanei bazată pe gândirea ei interioră. Activitatea din interiorul creierului nu este vizibilă pentru oricine altcineva. Mai interesant este faptul că vrem să utilizăm un răspuns non-volitiv. Asta înseamnă că nici măcar utilizatorul nu poate fi conştient de acest lucru”, a declarat unul dintre membrii echipei, inginerul Zhanpeng Jin.
Problema siguranței parolelor este una constantă, iar cercetătorii spun că majoritatea oamenilor folosesc parole cu numere consecutive, însă acest lucru este contraindicat pentru siguranța datelor fiecărui utilizator. Până când Brainprint își va face intrarea pe piață, utilizatorii sunt sfătuiți să nu folosească parole slabe.