Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
George Emil Palade
George Emil Palade

George Emil Palade şi descoperirea ribozomilor

George Emil Palade a fost primul român care a reușit să primească premiul Nobel, chiar dacă atunci avea și cetățenie americană.

Savantul român s-a născut în cadrul unei familii de intelectuali, la Iași pe data de 19 noiembrie 1912. A absolvit Facultatea de Medicină din București cu brio și a obținut titlul de doctor în medicină în anul 1940.

După ce a devenit doctor a fost rugat, împreună cu alți medici, să îl ajute pe Tudor Arghezi pentru a scăpa de o sciatică extrem de dureroasă, care nu dădea semne de tratare, aceștia chiar gândindu-se să îi pună numele de „Boala lui Arghezi”. Palade chiar dacă nu a reușit să îl vindece, a decis să întrerupă administrarea de morfină puternică. După ce Arghezi s-a vindecat în urma unei injecții făcute de Dimitrie Grigoriu-Argeș, a scris piesa „Seinga” pentru a ironiza toți doctorii.

În 1946, a plecat împreună cu soția sa în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat la Universitatea Rockefeller din New York. Printre alte descoperiri ale sale, se remarcă mai ales prin explicația mecanismului celular al producției de proteine. El a descoperit ribozomii sau corpusculii lui Palade, după cum mai sunt aceștia denumiți.

Împreună cu un alt cercetător care purta numele de Keith Porter, a editat revista „The Journal of Cell Biology”, una dintre cele mai prestigioase publicații științifice din lume.

În 1961, a fost ales membru al Academiei de Științe a SUA, iar în 1975 a primit titlul de membru onorific al Academiei Române, după ce a luat premiul Nobel pentru medicină și fiziologie în 1974. Atunci el a primit un cel în valoare de 160.000 de coroane suedeze care la momentul actual valorează aproximativ 500.000 RON.

Începând in 1973 s-a transferat la una dintre cele mai cunoscute universități din lume, mai exact la Universitatea Yale.

A primit, de asemenea, și un premiu din partea lui președintelui american Ronald Reagan, pe data de 12 martie 1986 când acesta i-a conferit Medalia Națională pentru Știință.

Abia în anul 2007, i-au fost oferite onorurile cuvenite și din partea statului român, atunci când a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României”.

Moartea sa a survenit la frumoasa vârstă de 96 de ani, la data de 8 octombrie 2008, în SUA.

George Emil Palade a decis să părăsească pământul natal pentru că nu poate să se dezvolte în direcția dorită datorită condițiilor precare din țară. Decizia lui a însemnat primul Nobel pentru România.

Picture of Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *