logo
Generic filters
Exact matches only

[Ghid practic] Aparate de cafea pentru acasă

Cuprins articol

Cauți un aparat de cafea pentru acasă? Sau un aparat de cafea pentru firmă? Să fie cu cafea măcinată? Te-ai uitat și la aparate de cafea cu capsule? Ce implică un expressor automat, care macină cafeaua pe loc? Dar nu pentru firmă, pentru acasă. Încorporabil sau de sine stătător? Cele manuale ce avantaje au?

Derutant – te înțeleg perfect.

Ți-e dor câteodată de o cafea bună, cum îți luai cu 15 lei de la coffee shop-ul acela de pe colț, așa-i ? Intrai, respirai aerul acela boem încărcat cu aroma de cafea bună… mirosul singur făcea toată atmosfera. Laptele proaspăt spumat și fierbinte care făcea cappuccino-ul perfect – n-ai cum să nu devii instant nostalgic. Parcă-mi și gâdilă nările chiar acum gândul la o cafea perfectă.

Dacă lucrezi de acasă (de tot… sau doar mai des) de-o vreme încoace, bănuiesc că ai început să te uiți după aparate de făcut cafea la domiciliu și te-ai lăsat absorbit în labirintul care este vasta ofertă de espressoare și cafele.

E în regulă, se poate ieși din labirintul ăsta – ca și tine, am avut același milion de întrebări. Cultura cafelei o faci de regulă etapizat. La început pentru că poate ai un buget limitat sau pentru că nu înțelegi de ce ai da o sumă mai mare pe un espressor automat, când ai putea opta mai simplu pentru unul cu capsule sau de ce nu, un espressor manual care costă cam tot cât unul cu capsule, dar ai posibilitatea de a-ți alege singur cafeaua folosită.

Care e diferența între espressoare?

Tu ce tip de cafea preferi? (by Freepik)

În primul rând, trebuie să decizi care e bugetul pe care ai vrea să-l aloci achiziționării unui aparat de făcut cafea. După cum vei vedea aici, există două piețe total diferite, una pentru dispozitivele destinate segmentului business, practic aparate de cafea pentru birou și alta destinată consumatorilor casnici, adică aparatele de cafea pentru acasă. Bugete diferite, servicii diferite, așteptări absolut diferite. Firmele vor opta rareori pentru cele destinate consumatorului casnic, pentru că într-o companie sunt mult mai mulți utilizatori, adică un număr ridicat de cafele făcut într-o zi, ceea ce generează situații precum numărul de curățări necesare, numărul de refill-uri necesare, fiabilitatea râșniței și a întreg sistemului în sine – pe termen mediu sau lung.

Când cauți un aparat de cafea profesional pe care să-l folosești la birou, ar trebui să începi de aici, pentru că vrei să funcționeze optim și să fie adaptat nevoilor companiei. Dacă ești interesat de un espressor automat pentru acasă, dar nu ai niciun fel de experiență în domeniu, începe cu lista aceasta.

Dacă știi din start că vrei un aparat pe care să-l utilizezi acasă, vezi care sunt cele mai bune variante pentru un aparat de cafea cu râșniță (automat) sau un aparat de cafea cu capsule. Te încurajez să iei în considerare și un espressor manual de cafea pentru acasă, sunt destule opțiuni bune dacă nu te deranjează să golești recipientul după fiecare cafea făcută. Citește mai multe lucruri interesante despre cafea pe BunaDimineata.ro

 

Aparat de cafea automat

Un espressor automat cu aparat de spumat laptele integrat

Opțiunea care implică bugetul ceva mai mare e de departe și cea mai versatilă. Espressoarele automate sunt aparatele de cafea cu râșniță integrată, cu recipiente montate, unde poți pune câteva sute bune de grame de cafea boabe. Asta înseamnă că îl vei folosi o vreme până necesită mica intervenție de mentenanță și poți savura liniștit probabil chiar și o săptămână cafele delicioase fără alt efort decât pornirea și oprirea espressorului.

Dacă bei multe cafele pe zi, câteodată trebuie și să te asiguri că rezervorul de apă nu rămâne gol. Un avantaj major e faptul că poți opta pentru absolut orice cafea îți trece prin minte, fiind disponibile pe piață nenumărate variante. Aruncă deci o privire peste categoria de cafele boabe pentru espressorul automat. Alegerea cafelei ideale e o adevărată provocare și va primi un articol dedicat în curând. În trecut, puteai spuma un cappuccino având doar un espressor automat. Nu mai e cazul azi, de aceea de invit să dai o privire peste acest aparat de cafea cu capsule și aparat de spumat laptele și pe acest espressor manual cu aparat de spumat laptele, deoarece tehnologia evoluează constant.

În privința nivelului de mentenanță (curățare, întreținere, reumplere, service), espressoarele de cafea cu râșniță se află pe scara de mijloc, adică între aparatele de cafea cu capsule și aparatele de cafea manuale.

 

Aparat de cafea cu capsule

Aparatele de cafea cu capsule oferă comoditatea absolută

Două avantaje clare – prețul corect și lipsa (aproape totală) unei mentenanțe ridicate. Dacă ești o persoană mai comodă și care nu vrea sa cheltuiască prea mult pentru a bea o cafea decentă sau pur și simplu îți vin mulți prieteni în vizită și n-ai timp de curățat aparatul de cafea automat sau expressorul manual constant, aparatele de cafea cu capsule sunt alegerea ideală. Costurile de achiziție inițiale și costurile pentru capsule sunt relativ mici, iar mentenanța constă în general în aruncarea capsulei și adăugarea apei. Simplu, nu? Aruncă o privire peste lista aceasta de aparate de cafea cu capsule, garantat găsești un model cu raport calitate-confort-preț perfect pentru tine. Preferatul meu e Nespresso cu capsule si capucinator, dar sunt sigur că îți vei găsi și tu un favorit. Dacă varianta unui espressor automat pe bază de capsule nu e preferata ta și vrei să ai libertatea absolută de a-ți alege tu cafeaua măcinată pe care vrei să o folosești, treci la categoria următoare.

 

Aparat de cafea manual

Expressor manual. La majoritatea, poți face două cafele deodată

Și aici vei găsi multe produse cu raport calitate-preț excelent. Bugetele variază foarte mult, dar dacă nu vrei să îți deschizi un bar clandestin în apartament, poți opta între aparatul de cafea manual Saeco sau cel manual DeLonghi. Ambele sunt opțiuni decente pentru banii plătiți, dar poți parcurge toată categoria de espressoare manuale și opta pentru varianta preferată.

Marele avantaj al acestor aparate de cafea manuale este că poți folosi orice cafea măcinată – indiferent că e o Lavazza Qualita Oro, un Julius Meinl Prasident sau știi tu o prăjitorie premium care aduce direct din Brazilia boabele de cafea și le macină pe loc pentru tine. Buget superprietenos sau premium până la capăt, alegerea este a ta.

 

Aparat de cafea automat încorporabil

În noua ta bucătărie superbă? Absolut de bun simț.

Dacă tocmai te uiți după o mobilă nouă de bucătărie, probabil te-ai gândit și la un espressor automat încorporabil, care să se pară perfect din decor, nu-i așa? La noi, moda espressoarelor încorporabil e încă la început, dar când te-ai setat pe ideea unei bucătării premium, care să emane frumusețe și utilitate, aparatele de cafea încorporabile sunt exact ceea ce cauți. Poate un espressor încorporabil Bosch sau acest espressor încorporabil de la AEG, absolut fascinante și perfecte pentru orice nouă bucătărie de lux. O altă alternativă pentru gama de espressoare premium este Hotpoint.

 

Ce marcă de aparate de cafea cu râșniță (espressoare automate) poți alege?

Philips produce sub multe branduri espressoare automate de calitate

Fiecare producător pe care îl vei găsi pe diversificata piață a espressoarelor automate are un număr ridicat de modele în ofertă, pentru toate bugetele și gusturile. Cele mai utilizate aparate de făcut cafea de la noi sunt espressoarele Philips, DeLonghi și Saeco. Espressoarele Jura sunt destul de apreciate în Europa, iar Krups oferă de multe ori facilități bune pentru un buget redus sau mediu.

Alegerea modelului de aparat de cafea ideal pentru tine trebuie să îmbine bugetul, facilitățile oferite precum presiunea, puterea espressorului, tipul de râșniță inclusă, culoarea, capacitatea recipientului pentru boabe de cafea, capacitatea recipientului de apă, filtrele pentru reducerea calcifierii (descaling). Poți lua în considerare inclusiv micile instrumente/funcții opționale, precum tava pentru încălzirea ceștilor sau display-ul LED/LCD.

 

Ce marcă de aparate de cafea cu capsule e cea mai utilizată?

Rapid și fără bătăi de cap? Se poate.

Sunt și aici multe variante, important e ce îți dorești și cam cât vrei să cheltui pentru aceste aparate de cafea ușor de utilizat. Recomandarea ar fi să începi cu mărcile cunoscute de espressoare cu capsule, pentru că, fiind branduri consacrate, au creat aparate de cafea cu capsule optimizate pentru consumatorul aflat la început de drum. Nespresso e cea mai cunoscută marcă, urmată de aparatele de cafea cu capsule de la Dolce Gusto, Tchibo și Lavazza, Krups sau Bosch (Tassimo) sunt și ele alegeri excelente pentru o cafeluță rapidă și fără bătai de cap, chiar și pentru un latte.

 

Mărci de aparate de cafea manuale apreciate

Sunt câteva branduri care produc espressoare manuale deosebite

Probabil cel mai important brand care produce espressoare de cafea manuale (cu cafea măcinată) este DeLonghi. Aici e și un plus de mândrie națională, pentru că aparatele DeLonghi se produc în România. Astfel, ai parte de calitatea italiană, livrată direct de la fabrica din Jucu, în care producătorul a investit milioane de euro pentru facilitățile de producție și standardele înalte de calitate.

Poate preferi un aparat de cafea manual Breville cu aparat de spumat laptele integrat. Nici un espressor Gaggia nu sună deloc rău, fiind un brand cu tradiție îndelungată în fabricarea aparatelor de cafea manuale. Dacă bugetul e puțin mai limitat, dar te imaginezi deja sorbind o cafea fierbinte, dă o privire și peste ofertele Heinner, StudioCasa sau Zass.

Ce marcă de cafea să folosesc în viitorul meu espressor?

Aroma de cafea proaspată în fiecare dimineață. (by Freepik)

Indiferent dacă optezi pentru un espressor de cafea cu râșniță, care de regulă îți va permite să folosești atât cafea boabe, cât și cafea măcinată sau vei opta pentru un espressor cu capsule sau un aparat de cafea manual, ofertele de cafea sunt nenumărate. De la cafea bună, dar foarte prietenoasă cu bugetul tău, până la boabe de cafea din agricultura sustenabilă, aduse și păstrate proaspete direct de la ferme din munții sud-americani sau ferme etiopiene certificate, ai de unde să alegi. Probabil te-ai decis deja că meriți un aparat de cafea care să te aștepte dimineața în bucătărie, nu?

 

Mențiuni și observații:

  • Articolul e mult prea lung. Chiar dacă de obicei apreciez efortul de a realiza un articol detaliat, trebuie să te aștepți ca cititorul să nu aibă timp pentru 1700 de cuvinte. Da, dacă este un subiect de nișă, care abordează teme complexe, poți justifica un articol lung. Dar având în vedere subiectul în cauză, cititorul va apela la multiple surse de informații, cautând idei și informații clare și concise în fiecare dintre acestea.
  • Afectată și de (dar nu numai) dimensiuni, structura articolului nu este ideală. Alegerea ta de a nu include brand-urile în prima parte a articolului e cel puțin ciudată. Mai mult, lipsește o schiță a ideilor urmărite în fiecare categorie. E importat să te raportezi la indicatori similari atunci când realizezi o analiză comparativă.
  • Există uneori un ton prea friendly. Sigur, după cum am menționat și într-un comment, dacă articolul acesta l-ai publica pe blogul personal, atunci unele modalități de exprimare ar fi ok. Dar, considerând că platforma este diferită, e nevoie de o atenție mai mare.
  • Am observat o predilecție de a folosi – (cratima) în anumite propoziții. Cred că poți înlocui ușor cu , sau cu .
  • Există câteva situații în care construiești fraze sau paragrafe prea lungi. Asta e o tendință normală, pe care o să o suprimezi cu cât scrii mai mult. Ce te ajută la început e să revizuiești articolul. Când observi o frază care pare prea lungă și ar putea să fie greu de deslușit pentru un cititor, poți să o transformi în 2 propoziții. Pentru un paragraf, mergi pe 2-5 propoziții.
  • Sunt și chestii pozitive desigur. E evident că ai realizat articolul cu interes și că nu ai aruncat doar niște cuvinte ca să fie făcut. Ai identificat bine tipurile de aparate și ai oferit în mare parte o listă a avantajelor și a dezavantajelor fiecăruia. Cu o structurare mai bună a acestuia, o atenție mai mare în realizarea (sau revizuirea) și chiar o împărțire a sa în două articole distincte, ai rezolva ușor problemele din acesta.

Top 10 mărci de aparate de cafea de la care poți să cumperi!

În lista de mai jos vei găsi mărcile care au notele de 4 sau 5 din 5 pentru aparatele de cafea pe care le comercializează:

 

Dacă ai alte nelămuriri legate de aparatele de cafea poți să ne lași întrebărea ta mai jos în comentariu, iar noi vom încerca să-ți răspundem cât mai exact. Între timp poți să citești alte ghiduri interesante despre frigidere, cuptoare electrice sau alte electrocasnice de care ai nevoie acasă, în categoria de Ghiduri de pe site-ul nostru.

—————————————————————————————————————–
Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei intra pe aceste magazine online spre care facem trimitere și vei comanda produse de la ele, un procent din valoarea achiziției tale va intră în contul de afiliere al site-ului BunaDimineata.ro . Acești bani pe care îi vom încasa ne vor ajuta să scriem noi subiecte interesante pentru cititorii nostri. Mai multe detalii despre marketingul afiliat poți să citești aici.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor