[Ghid practic] Aspiratoarele robot – 5 modele perfecte pentru orice locuință și orice buget

Sursă foto:  freepik.com
Sursă foto: freepik.com
Cuprins articol

Ce trebuie să știi despre aspiratoarele robot, a căror popularitate a explodat în prezent? Care tehnologie este cea mai potrivită și de ce variază atât de mult prețurile acestora?

Ghidul de față te va ajuta să te informezi corect în privința achiziției și să descoperi ce model de aspirator robot e cel mai potrivit pentru tine. La final, găsești câteva informații utile despre aspiratoare robot care îndeplinesc exclusiv funcție de mop autonom.

 

Caracteristici generale

Primul aspirator robot comercial a fost creat de compania suedeză Electrolux și lansat în anul 1996. Era destul de voluminos, avea o autonomie relativ redusă și ocazional lăsa zone neaspirate. A ajuns chiar vedetă la TV, fiind prezentat într-una din emisiunile celebrului canal BBC. Tehnologia de ghidare a aspiratorului robot Electrolux se baza pe senzori ultrasonici, iar următoarea revizie a folosit infraroșu. Încă din acea perioadă, tehnologia a fost gândită pentru funcționare autonomă, aspiratorul întorcându-se singur la baza de încărcare.

În 2002, compania americană de robotică militară iRobot a lansat primul Roomba. Avea instalați senzori de ocolire a obstacolelor, de detecție a petelor și de oprire la detecția treptelor. Cu un an înainte de Roomba, compania Dyson (alt producător de robotică american) prezentase un aspirator similar, nelansat comercial.

Un progres tehnologic important a fost crearea sistemului de navigație și mapare bazat pe laser (LDS). Neato Robotics a lansat în 2010 primul aspirator robot care utiliza această tehnologie, ce naviga și aspira în linii drepte, în locul mișcărilor aleatoare.

Dyson și iRobot au optat pentru utilizarea unei navigații bazate pe camere video, în locul variantei laser. În 2015, ambele companii au lansat aspiratoare robot autonome bazate pe acest sistem.

În ciuda progreselor tehnologice, problemele principale ale unui aspirator robot rămân cablurile, încălțămintea, jucăriile și animalele de companie. Cu toate acestea, fiecare companie importantă dezvoltă constant algoritmi pentru scenariile complexe și aplicații dedicate de control.

 

Alegerea unui aspirator robot în funcție de buget și necesități

Cea mai comună căutare pentru aspiratoarele autonome rămâne cea bazată pe prețul lor. În funcție de cât puteți aloca pentru acest dispozitiv, există suficiente oferte.

Cel mai bun raport preț/calitate pentru aspiratoarele robot rămâne în gama de 1300-2000 lei, mulți dintre producători adoptând aceste prețuri. Printre cei mai comuni se numără însă Xiaomi și Rowenta. Există și aspiratoare robot ieftine, care îndeplinesc funcțiile de bază cu probleme minime. Pentru bugetele mai generoase, producători precum iRobot sau Miele oferă produse de top, cu multiple funcții integrate.

Unii producători precum Xiaomi oferă și aspiratoare robot care îndeplinesc funcția de mop. Pot fi programate pentru încă un ciclu de curățare după aspirare sau pot îndeplini ambele funcții în paralel. Ideea de a spăla praful rămas pare minunată, dar cumpărătorul nu trebuie să se aștepte la rezultate spectaculoase.

 

5 aspiratoare robot perfecte pentru casa ta

1. Roborock Cleaner S5 Max

Sursă foto: emag.ro

Cu un raport calitate/preț excelent, Roborock oferă utilizatorului toate funcțiile necesare, într-un pachet complet. Tehnologia laser LDS pentru navigație eficientă, aplicație matură și mopul integrat sunt facilitățile cele mai apreciate. Aspiratorul dispune și de senzori laterali de coliziune, senzor de trepte, avertizor vocal și opțiuni configurabile pentru puterea de aspirare.

Cu ajutorul navigației laser poate fi mapată locuința, iar harta acesteia este salvată. Ulterior, aspiratorul poate fi setat să excludă anumite încăperi și poate fi pornit de la distanță. Un mic dezavantaj al acestuia este recipientul de colectare mai mic, în comparație cu alte produse. Acest inconvenient poate fi rezolvat prin golirea frecventă, întrucât operațiunea nu durează mult. Vezi aici prețul actual al aspiratorului robot Roborock Cleaner S5 Max.

 

2. Rowenta Explorer Animal Serie 80

Sursă foto: emag.ro

Fiind unul dintre cele mai apreciate aspiratoare robot de la Rowenta, Animal Serie 80 deține o funcție de mapare similară cu modelul Roborock. Are recipientul colector suficient de mare încât să nu necesite curățarea imediată. Aplicația este complexă și permite inclusiv setarea zonelor de acces.

Utilizatorii apreciază la acest robot de curățenie ușurința cu care poate urca pe covoarele cu fir mai lung. Posesorii de animale de companie pot răsufla liniștiți, deoarece părul este adunat eficient în recipientul colector. Gadgetul răspunde la comenzile vocale prin Siri, iar funcția de mop este inclusă. Un dezavantaj ar putea fi dat de dimensiunile mai mari decât ale altor modele. Vezi aici detalii si prețul aspiratorului Rowenta Explorer Animal Serie 80.

 

3. V-Tac 8649

Sursă foto: emag.ro

Pentru utilizatorii care dispun de un buget limitat, dar doresc un robot de aspirare autonom, V-Tac are mai multe modele potrivite. Aspiratorul V-Tac 8649 poate fi utilizat cu ajutorul aplicației dedicate, dar vine și cu telecomandă pentru utilizatorii care preferă un control simplificat.

El deține două perii laterale pentru măturare eficientă și senzori anticădere și anticoliziune. Poate funcționa pe orice tip de suprafață tare și urcă pe covoarele dure. Autonomia de aspirare este suficientă pentru un apartament de 60 metri pătrați. El are instalat și un modul de mop, iar zgomotul este în limite rezonabile. Ca punct negativ poate fi menționată orientarea uneori deficitară și puterea de aspirare mai redusă față de alte produse. Vezi aici cel mai recent preț al aspiratorului robot V-Tac 8649.

 

4. iRobot Roomba 981

Sursă foto: emag.ro

Cea mai cunoscută companie producătoare de roboți de aspirare este iRobot, iar unul din cele mai populare modele este Roomba 981. Navigația iAdapt 2.0 și sistemul Dirt Detect sunt mărci înregistrate iRobot. Detecția automată a urcării pe covor va mări instant puterea de aspirare, iar algoritmul vSLAM optimizează aria de lucru.

Robotul Roomba știe să revină acolo unde a rămas, în cazul golirii bateriei. Este compatibil cu robotul de spălare Braava Jet M6, astfel încât cele două aparate de curățenie își pot coordona eforturile. Pachetul conține și 2 pereți virtuali, care se pot folosi pentru delimitarea eficientă a zonelor. De menționat la puncte negative sunt prețul ridicat și lipsa modului de mop. Vezi aici ce include și cât costă aspiratorul robot iRobot Roomba 981.

 

5. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner

Sursă foto: emag.ro

Opțiunea budget de la Xiaomi oferă toate facilitățile fraților mai mari, mai puțin navigația SLAM. Conectivitatea WiFi, controlul din aplicația dedicată, modulul tip mop și capacitatea de aspirare de până la 2500 Pa sunt incluse.

Designul aspiratorului robot de la Xiaomi este compact, fiind ușor de instalat într-o zona discretă a locuinței. Accesoriile lavabile ușor de găsit pentru un model de aspirator robot atât de comun, fac din acesta o alegere bună. Este potrivit pentru apartamente cu suprafață redusă, autonomia reală a bateriei fiind în jur de 40 metri pătrați. Detalii și cel mai recent preț pentru aspiratorul Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner.

 

 

Bonus!  Roboți creați doar pentru funcția de mop

Aceștia sunt foarte populari printre utilizatorii care dețin aspiratoare robot fără funcție de mop integrată. Utilitatea unui astfel de dispozitiv dedicat spălării gresiei sau parchetului din locuință este dovedită, excepție făcând locuințele cu multe covoare. Greutatea și dimensiunile sunt relativ reduse, putând fi amplasați ușor în spațiile compacte. Pot fi utilizați și de către cei care nu sunt mulțumiți de modulul mop integrat în aspiratoarele robot.

 

Robotul mop iRobot Braava Jet 240

Sursă foto: emag.ro

Acesta este un dispozitiv perfect pentru orice locuință unde se folosește un aspirator. Braava Jet 240 nu îndeplinește funcția de aspirare, fiind doar un mop de sine stătător. Autonomia robotului este în jur de 25 metri pătrați și este necesară plasarea lui la sursa de încărcare.

Perfect pentru suprafețele dure (spălarea gresiei, parchetului, marmurei), Braava Jet 240 este un mop autonom cu tehnologie iAdapt 2.0 și 3 moduri de curățare configurate. Ca eficiență de spălare, este superior modului tip mop din aspiratoarele robot. Poate fi controlat prin aplicația dedicată iRobot Home, iar acumulatorul este accesibil pentru înlocuire. Se recomandă utilizarea robotului după operațiunea de aspirare, pentru spălarea suprafețelor. Vezi care este prețul promoțional al robotului mop iRobot Braava Jet 240.

 

Dacă ai alte nelămuriri legate de aspiratoarele robot pentru locuinta poți să ne lași întrebărea ta mai jos în comentariu, iar noi vom încerca să-ți răspundem cât mai exact. Între timp poți să citești alte ghiduri interesante despre frigidere, cuptoare electrice sau alte electrocasnice de care ai nevoie acasă, în categoria de Ghiduri de pe site-ul nostru.

—————————————————————————————————————–
Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei intra pe aceste magazine online spre care facem trimitere și vei comanda produse de la ele, un procent din valoarea achiziției tale va intră în contul de afiliere al site-ului BunaDimineata.ro . Acești bani pe care îi vom încasa ne vor ajuta să scriem noi subiecte interesante pentru cititorii nostri. Mai multe detalii despre marketingul afiliat poți să citești aici.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor